‘Je weet pas wat je mist, als je weg bent’

ERMELO – Vanmiddag kwamen veel vaste klanten, relaties, leveranciers en oud-medewerkers naar de Torenlaan om Evert van den Broek de hand te schudden. Van den Broek heeft per 1 november zijn IJzerwarenzaak overgedaan aan Harrie Gerritse en Bart Schaap en kwam nog één keer terug. 

,,Je weet pas wat je mist, als je weg bent.’’ Wijze woorden van de vertrekkende eigenaar van Van den Broek IJzerwaren. Evert van den Broek (61) was achttien jaar zelfstandig ondernemer, hij nam de zaak over van Joop Petersen waarmee hij ook achttien jaar werkte. ,,Joop en ik kwamen beiden bij Marree vandaan, toen Joop de zaak overnam. Later nam ik de zaak van Joop weer over. Dus bijna veertig jaar in deze zaak,’’ vertelt Van den Broek. ,,Ik heb mijn vak altijd met heel veel plezier gedaan en heb me natuurlijk afgelopen periode goed gerealiseerd dat deze keuze twee kanten heeft. Maar ik heb de leeftijd om nu iets leuks te doen, ik ben nu nog gezond.’’ Van den Broek blijft in Ermelo wonen, maar heeft nu wel meer tijd om leuke dingen te gaan doen. Hij is regelmatig in het Midden Oosten. ,,Daar kan ik nu tijd voor nemen en hoef het niet in twee weken te persen.’’ Voor Van den Broek is alles in de zaak vertrouwd. ,,Ik ken elk hoekje en gaatje, ik heb het tenslotte altijd zelf gedaan.’’ Van den Broek IJzerwaren staat voor kwaliteit, het is het ouderwetse vaktechnisch bedrijf in een modern jasje, zoals hij het zelf noemt.

Vakman

Het besluit om zijn zaak te verkopen werd niet zo maar even gedaan. ,,In m’n hoofd was ik de laatste anderhalf jaar al wel aan het overwegen om de zaak van de hand te doen. Ik heb daar toen ook wel met m’n medewerkers over gesproken. En toen ik Harrie tegenkwam en hij een bod deed, dacht ik: ‘die kans komt maar één keer voorbij’, dus besloot ik de zaak te verkopen,’’ aldus Van den Broek. ,,Ik vertrouw hem de zaak wel toe.’’ Gerritse heeft al een IJzerwarenzaak in Nijkerk en weet waar hij het over heeft: een vakman die weet wat de vakman nodig heeft. ,,Ik krijg hiermee de kans om mijn bedrijf uit te bereiden. Ik ken Bart Schaap nu zo’n negentien jaar en hij vond het wel leuk om mee te doen.’’ Schaap vult aan: ,,ik doe de administratie en werk mee op de achtergrond.’’ De beide partners hebben besloten om de naam Van den Broek IJzerwaren te handhaven, want die is in deze regio bekend. Ze gaan wel wat verder professionaliseren. ,,Het zal allemaal iets kleiner worden en we zullen ons nog meer richten op de ZZP-er. Daarbij stoten we ook het gedeelte met de deuren en deurbeslag af. Ik snap wel dat Evert dat zo deed, want hij is eigenaar van de panden, maar wij moeten het er bij huren. En dan moet het wel genoeg opleveren om daarvan de huur te betalen,’’ lacht Gerritse.