Ermelose fietsenmaker brengt boek uit

ERMELO – Schakelen is de titel van het boek over de Ermelose fietsenmaker en oud-amateurwielrenner Leo Steijn (50). Dit boek beschrijft aan de hand van metaforen uit de wielrennerij de hoge toppen en diepe dalen van een man die volgens zijn artsen nog maar kort te leven had. 

Ermelo kent een aantal amateurwielrenners van naam: Godert en Jan de Leeuw, Rob Hoffman, Aart Vierhouten en Dick Grift. Leo Steijn hoort zeker in dit rijtje thuis. Echter, vanwege de ziekte van Pfeiffer werd hij niet de profwielrenner die hij ambieerde en moest hij noodgedwongen de racefiets aan de 'wilgen' hangen. Gelukkig had hij zijn fietsenzaak nog. Tenminste, gelukkig zou het moeten zijn, maar het liep allemaal anders. In januari 1992 opende de toen 25 jarige Steijn Tweewielerbedrijf Leo Steijn aan de Kerklaan. De zaak floreerde en drie jaar later moest hij op zoek naar een groter pand. Dat werd Putterweg 15 waardoor hij tevens de zaak uitbreidde. In 2001 werd de zaak omgebouwd tot Fietswereld Leo Steijn. Het ging hem zakelijk voor de wind, maar voor Steijn zelf, allerminst. Vanwege allerlei lichamelijke problemen, waaronder de ziekte van Crohn, ME en nog een aantal diagnoses, besloot Steijn de zaak te verkopen en ging als bedrijfsleider in diezelfde zaak verder. Dat gaf rust, tenminste, dat zou het moeten geven. Het liep allemaal anders en Steijn besloot de Veluwe achter zich te laten en te vertrekken naar Friesland. Vanaf dat moment ging hij meer op zoek naar zichzelf. Hij ging wonen in Venwoude Levensschool te Lage Vuursche en kwam zichzelf hevig tegen. Maar, leerde ook zichzelf beter kennen.

Levensverhaal

Nu, jaren later en veel wijzer wilde Steijn wat met zijn levensverhaal doen. Immers, wat hem geholpen had, zou een ander ook kunnen helpen. Steijn was een goede wielrenner en is een goede fietsenmaker, maar dat maakt je nog geen schrijver. Daarom zocht hij contact met Natalie Overkamp en Gert Hofsink die al meerdere boeken op hun naam hadden. In februari vertrok Steijn voor twee weken naar Gambia en kwam terug met een manuscript: zijn levensverhaal. Dit werd de basis voor zijn boek, aangevuld met de wijsheden die Steijn leerde van de coaches, teachers en spiritueel leiders waardoor hij zich had laten inspireren. Zij komen uitgebreid aan bod. Besloten werd om het boek in te delen middels termen uit de wielersport en die te gebruiken als metafoor hoe hij zijn leven op de rails houdt. Het is een boek geworden waarin Steijns leven wordt beschreven: de diepe dalen maar ook zijn hoogste toppen. Met dit boek kan iedereen lezen en ervaren wat Leo Steijn is overkomen. Hij deelt het graag. En, dat is misschien voor Leo Steijn nog wel het belangrijkste: iedereen kan dit ook weer delen.
Donderdag 12 april zal het boek worden gepresenteerd en wordt het eerste exemplaar uitgereikt. Daarna is het vanaf 13 april te koop bij FietsCentraal aan de Putterweg. Het boek heeft 160 pagina’s en kost € 15,00.