Vierde generatie van de Vlis ‘boert’ goed

ERMELO – Vleesspecialist Richard van de Vlis opende 23 april j.l. zijn nieuwe zaak aan de Fokko Kortlanglaan. Vandaag was de officiële opening in aanwezigheid van familie, vrienden en heel veel genodigden.

Hoe mooi kan een cadeau zijn als het is gemaakt van het oude hakblok uit je vaders zaak? En dat was niet het enige cadeau. Om 16.45 kwam de stroom gasten op gang en dat duurde tot zeker 17.45 uur. En toen was het nog niet afgelopen, maar kreeg de officiële openingshandeling voorrang. (,,Ik moet straks een openingspraatje houden, maar heb er nog niet over na kunnen denken. Als ik het niet meer weet, geef ik gewoon de microfoon aan Lunette,’’ zei Richard van de Vlis nog even te voren).

Vier generaties

Richard van de Vlis is een zoon van alom bekende slager Jan van de Vlis, de slagerij die van 1935 tot 2000 gevestigd was aan de dokter Holtropstraat. Opa Jan van de Vlis kwam uit Vlaardingen en nam in 1922 een slagerij over in Harderwijk. (‘Het zal mijn streven zijn door puike waar en scherp concurreerende prijs mij het vertrouwen waardig te maken…’). Slager van de Vlis overleed in december 1932 op 55-jarige leeftijd waarna zijn weduwe de slagerij voortzette. In april 1935 zet zoon Jan van de Vlis een advertentie: ‘Te koop gevraagd, een goed beklante slagerij , omgeving Ermelo’ en opende op 21 juni 1935 zijn Vleeschhouwerij en Spekslagerij aan de Telgterweg 21 in Ermelo. De zaak liep goed en werd diverse malen verbouwd en uitgebreid. In 1976 deed Jan sr. de zaak over aan zijn zoons Jan jr. en Teus. Nadat Teus een jaar later naar Canada vertrok, zette Jan jr. de zaak alleen voort, Hoewel alleen? Ook zijn vrouw Gerry stond vaak in de zaak. In 2000 werd de slagerij gesloten. De gemeente kocht het pand en omringende huizen op om er uiteindelijk de wijk ‘Vlishoek’ te realiseren. Zoon Richard van de Vlis begon in die tijd met zijn vrouw Lunette een slagerij in Stadsweiden in Harderwijk. Ook deze slagerij liep voorspoedig, maar ook de levering aan de horeca nam toe. Uiteindelijk werd de winkel afgestoten en concentreerden ze zich volledig op de levering aan de horeca. ,,We hebben klanten van Amersfoort tot Zwolle,’’ vertelt Richard van de Vlis. De zaak werd uitgebreid met barbeque en catering: ,,Vijf jaar geleden begon Lunette met de catering en zo werd onze zaak steeds groter. We moesten op zoek naar een nieuw pand.’’

Roots

Het prachtige pand past in de voormalige agrarische omgeving. Architect Dirk Jan Veen heeft, samen met het echtpaar Van de Vlis, een pand ontworpen dat gewoon past in deze omgeving. Naast het bedrijfspand ligt een weiland. ,,Hoe mooi is het als straks onze koeien weer naast ons bedrijf lopen en de klanten kunnen zien waar hun vlees vandaan komt?,’’ vertelt Richard van de Vlis enthousiast. Het pand is groot, ruim 900 m2. Een deel van het gebouw staat voorlopig nog leeg. Van de Vlis: ,,Wat we er mee gaan doen, weten we nu nog niet. Maar het was voor ons handiger om nu alvast de ruimte te benutten, dan er over een tijd achter te komen dat we alsnog moeten uitbreiden. Dan moeten alle vergunningen weer opnieuw worden aangevraagd enzo.’’ Ook vader Jan en moeder Gerry van de Vlis zijn enthousiast over het nieuwe bedrijf. ,,Ik vind dat het geslaagd is en je mag trots zijn. Niet alleen op je bedrijf maar vooral op je vrouw. Ik kan je zeggen dat je zonder haar het niet zo ver had gebracht. En ik kan het zeggen, want dat heb ik ook ervaren,’’ aldus vader Jan van de Vlis. Vader van de Vlis eindigde met de woorden, die zijn vader ook tegen hém had gezegd: ‘De klanten moeten het je gunnen. De Zegen komt van boven, maar alles ontvang je van de Heer’. Met deze woorden werd het nieuwe pand geopend. En dat Richard en Lunette van de Vlis trots zijn op hun roots, laten ze zien in de nieuwe winkel. Achter de toonbank hangt een enorm grote foto die vroeger is gemaakt in de zaak van Jan van de Vlis. Op de foto een jonge Jan, echtgenote Gerry achter de kassa in hun zaak aan de dokter Holtropstraat.