Kinderboekenweek extra dimensie bij vernieuwde Riemer&Walinga

ERMELO - Bij Riemer & Walinga Boekverkoopers was het de afgelopen dagen al drukker dan ooit. Niet alleen vanwege de Kinderboekenweek, ook omdat veel kinderen komen kijken naar de compleet nieuwe kinderboekenafdeling. 

Vorig jaar besloten de zussen Marieke Sonneveld-Walinga en Elise Walinga, nadat ze de winkel van hun ouders hadden overgenomen, een compleet nieuwe kinderboekenafdeling te maken. ,,Met als gevolg dat we de ‘hele’ winkel moesten herinrichten," lacht Elise Walinga. Het resultaat is heel bijzonder, met een kast waar verhalen tot leven komen. De populaire Ermelose boekwinkel zit vol verrassende hoekjes en gaatjes, perfect voor een spannende Kinderboekenweek Speurtocht. ,,Dit jaar moet je op zoek naar de antwoorden op allerlei vriendenboekvragen. Zo ga je op zoek naar datgene wat Will van de Grijze Jager het liefst drinkt en waar Andy & Terry van de Boomhut een gruwelijke hekel aan hebben," leggen de jonge ondernemers uit. ,,Het leuke is dat je niet alleen dingen kunt ontdekken van boekfiguren, maar dat je ook kunt ontdekken hoe goed degene met wie je langs komt jou kent." Wie alles gevonden heeft, krijgt een klein cadeautje.

Leesplezier

De vernieuwde boekwinkel is speciaal ingericht om juist het leesplezier van kinderen te bevorderen. ,,Dat is één van de belangrijkste doelen die we ons als Boekverkoopers stellen." Marieke Sonneveld: ,,Verdwijnen in ’n boek is niet alleen leuk en heerlijk, maar ook ontiegelijk goed. Een boek lezen verlaagt stress, verbetert je concentratievermogen, stimuleert je fantasie en creativiteit (en daarmee je probleemoplossend vermogen) én het verhoogt je inlevingsvermogen. Nu we het zo op een rijtje zetten beseffen we dat dit stuk voor stuk dingen zijn, die we keihard nodig hebben in de huidige maatschappij. En... je krijgt het zomaar gratis bij het genieten van een boek!” De zussen hopen dus dat (groot)ouders er op z’n minst een traditie van maken om tijdens de Kinderboekenweek bij de boekhandel een boek te kopen voor hun (klein)kinderen. ,,Een boek lezen verlaagt stress, verbetert je concentratievermogen, stimuleert je fantasie en creativiteit (en daarmee je probleemoplossend vermogen) én het verhoogt je inlevingsvermogen,” zo vertelt Elise Walinga.

Kledingkast

Naast het feit dat de Boekverkoopers op de nieuwe kinderafdeling nu ook speelgoed verkopen, is er nog iets nieuws: een… kledingkast! Dat klinkt gek, maar dat is het niet. Het idee komt van het boek van C.S. Lewis: Het betoverde land achter de kleerkast. In dat verhaal speelt een stel kinderen verstoppertje in een oud Engels landhuis en klimt het jongste meisje in een oude kledingkast. Maar... als ze zich tussen de bontjassen door wurmt komt ze terecht in ‘n betoverd land... Dit prachtige en spannende verhaal heeft de Boekverkoopers geïnspireerd om óók een soort geheime plek te maken voor kinderen. Ze hebben ’n oude kledingkast in de nieuwe kinderafdeling staan, waarin je ook in ‘n sprookjeswereld (vol boekfiguurtjes) terecht komt als je je tussen de kleren door wurmt. Je kunt je erin verstoppen of je kunt er gewoon lekker een boekje in lezen of zelf verhalen verzinnen bij de prachtige tekening van het sprookjesland. en... tijdens de Kinderboekenweek mag je laten weten welk boekfiguurtje er nog méér een plek moet krijgen in het sprookjesland. Genoeg te ontdekken dus tijdens de Kinderboekenweek!" aldus de twee enthousiaste ondernemers