Ruim tweeduizend euro voor stichting Mensen in Nood 0341

ERMELO - De veiling bij Wajer Juwelier Hans van Sloten bracht gisteravond € 2065,- op. Dit geld wordt geschonken aan de stichting Mensen in Nood 0341. De voedselbank Harderwijk-Ermelo krijgt 22 kilo chocolademunten van de Ermelose ondernemer.

,,Ik ben heel tevreden, het was superleuk, ‘’ reageerde Hans van Sloten enthousiast. Het was de eerste veilingactie van Van Sloten en dus ook wel spannend hoe het zou verlopen. Er werden 45 kavels, waaronder zo’n tien kinderkavels, ingebracht. Om 18.00 uur opende Sinterklaas de veiling met de veilinghamer en ging veilingmeester Herbert Bouwers van start met de kinderveiling. De kinderen mochten de sieraden met zakjes chocolademunten betalen en direct werd er al volop tegen elkaar geboden. Vingers gingen al snel de lucht in en de koontjes kleurden steeds roder van opwinding. De zilveren Unicorn oorbelletjes waren het populairst. Gelukkig had Van Sloten daar meerdere setjes van. Naast het bieden op sieraden voor eigen gebruik werd er al snel ook geboden op kavels voor broertjes en zusjes.

Topstukken

Tegen zevenen begon de veiling met sieraden en horloges voor volwassenen. Er waren een aantal topstukken onder de kavels zoals een handgemaakt zilveren collier met oorhangers van Sueno. De winkelwaarde was € 570,00 maar de gelukkige bieder kreeg deze prachtige combinatie voor € 120,00! Andere topkavels waren diverse herenhorloges, oa Tommy Hilfinger (€ 179,00), Eclat (€ 200,00) en Hugo Boss (€179,00). Maar ook een zilveren collier met een zirkoniahanger (€ 275,00), zoetwater parelsnoer (€ 175,00), 14 kt vergulde zilveren ring (€ 160,00), rosé verguld dameshorloge (€198,00), een zilveren armband en ring van Sueno (310,00), een verguld zilveren collier met armband (€ 255,00) en een ring met briljant (€ 399,00). Deze laatste ging weg voor een bedrag van €230,00. Veilingmeester Herbert Bouwers had het tempo er goed is en maande het publiek om vooral veel te bieden, ,,Het is immers voor het goede doel, mensen.’’ Bouwers hanteert vaker de veilinghamer, ,,Het is erg leuk om te doen, vooral als het voor het goede doel is. Bij kinderen gaat het bieden wel wat makkelijker dan bij volwassenen. Het was een heel leuke veiling met genoeg gevarieerde kavels.’’

 Oprichtster

Op de voorste rij zat Anneke van Lingen, de oprichtster van Stichting Mensen in Nood. Deze geboren Ermelose bood volop mee, maar zag ook met genoegen de euro’s binnenkomen. ,,De stichting bestaat officieel sinds 6 september, maar ik was daarvoor al zes jaar bezig. We zijn begonnen om kleding in te zamelen en die weg te geven aan mensen die het niet konden kopen. De spullen die overbleven gingen we op een gegeven moment ruilen tegen voedingsmiddelen, die we vervolgens weer weggaven.’’ De stichting moet het vooral hebben van mond-tot-mondreclame en heeft ook een eigen facebookpagina. Is de stichting geen concurrent van de voedselbank? Van Lingen: ,,Nee, juist niet. Wij helpen mensen die juist net teveel inkomen hebben om voor de voedselbank in aanmerking te komen.’’ De opbrengst van de veiling gaan de stichting gebruiken voor de aanschaf van Kersttassen. Er gaat voedsel en kerstversieringen in de tassen, zoals kerstverlichting, kaarsen en slingers. ,,We geven dit jaar zo’n honderd tassen uit in Ermelo en Harderwijk, maar het worden er toch altijd meer. Daarnaast geven we een feest voor deze mensen in het buurthuis Tweelingstad,’’ vertelt van Lingen enthousiast. ,,Maar we geven ook kadootjes op verjaardagen en organiseren twee keer per jaar een kledingmarkt.’’ De stichting draait op zo’n twaalf vrijwilligers, maar er kunnen er altijd nog meer bij. Daarnaast neemt Van Lingen nog de mogelijkheid om te melden dat ze nog ruimte zoeken om een winkel van te maken.