Succesvol en gezellig Culibiken Ermelo

 ERMELO - Roem snelde Culihoppen Harderwijk al vooruit in Ermelo. In relatief korte tijd waren alle kaarten verkocht. In Ermelo heet het Culibiken want alle horecagelegenheden zijn eenvoudig per fiets te bereiken. En men kan gewoon alle aangeboden wijnen en biertjes drinken, want de auto blijft staan. Vandaag bezochten zo’n 355 deelnemers de zeven deelnemende restaurants.

Het concept is eenvoudig: Met een passe-partout kan je bij zeven verschillende restaurants een hapje eten met een goed glas wijn of bier. Het mooie hiervan is dat je nu eens gaat eten bij een horecagelegenheid waar je anders misschien niet komt. Bijgaand een recensie van deze middag. Wij begonnen bij Het Wapen van Ermelo en kregen een lekkere hertenrug, hangop met vlierbessen, en aardappelpuree met rode kool. Een lekkere schotel gecombineerd met een Siciliaanse rode wijn. Jammer dat het gerechtje al teveel was afgekoeld. De Dorpskamer deed wat men van dit restaurant mocht verwachten: een goed gerecht, waar veel aandacht aan was geschonken: tataki van hert, vergeten groenten, crème van knolselderij, hoisin en cranberry. Geserveerd met een mooie Italiaanse rode wijn. Niets aan toe te voegen.

IJs

De Heerlickheijd zakte wat ons betreft echter door het ijs met de kleine, ietwat sfeerloze eetzaal en bediening die niet op haar taak was ingesteld. Een tiental mensen in winterjas, met een glas wijn in de hand, stond te wachten tot er een plekje vrij kwam. Toen we eindelijk een plaatsje hadden veroverd, kon er niet worden ingedekt: ,,Er is even geen bestek voorradig,’’ aldus de jonge serveerster. Waarom niet? ,,We hadden vanmorgen hier ook al zo’n driehonderd man te ontbijten.’’ En geen uitleg over de wijn of het gerecht: zalm met limoenmayonaise. Een gemiste kans van zo’n gerenommeerde horecagelegenheid met een goede brasserie De Gouverneur. De vermelding op de website: ‘de ideale plek om met alle zintuigen volop te genieten van het beste wat Ermelo op culinair gebied te bieden heeft’, ging vandaag helaas niet helemaal op.

'Hiero'

De Volksmond serveerde wat we van hen gewend zijn: goed eten, wat er ook nog prachtig en smakelijk uitziet. Het was er druk, want de Brasserie is niet zo heel groot. Ruurd Post en Sandra Uljee hadden dit opgelost door een tent voor het pand te zetten waar enkele branders stonden, zodat de wachtenden geen kou hoefden te lijden. Aan tafel kregen we een lekkere Pinot Noir 2017 van Laurent Miquel. Ober Chris Louwerse gaf veel zinnige informatie over dit wijnhuis uit 1791. Heel goed. We kregen Veluwse eendenborst met bitterbal van hete bliksem en pompoen met een stoofpeertje geserveerd. Het altijd gezellige café De Hazeburg had het vandaag ook lastig. Een te grote groep eters waar de keuken niet op is ingericht. Het biercafé bleef gelukkig dicht bij zichzelf. Een met gerstemout gepaneerde schnitzel met paddenstoelensaus combineerde lekker met het glas zelf gebrouwen Veluws Blond. We vroegen ons echter af waarom die blaadjes sla niet van een kleine dressing was voorzien. Daarbij had, wat ons betreft, onze ober nog moeten leren dat ,,Hebben jullie ook een vegetariër, hiero?’’ ook anders gevraagd kon worden. Voor de vegetariërs had het café overigens veganistische tomatensoep.

Belgisch biertje

Dé topper van vandaag was voor ons De Boterlap. We werden met alle egards ontvangen en naar onze plaatsen gebracht. Daar kwam serveerster Inez Kooij ons uitleg geven over het gerecht en de daarbij geserveerde Belgisch biertje. ,,U krijgt geen wijn, maar een Belgisch biertje uit de Ardennen: La Chouffe. Dit lichtpittig biertje past door haar zachte afdronk prima bij de Kapsalon van wild zwijn.’’ De Kapsalon kregen we met een coulis van tomaat/peper, aioli en afgetopt met kool en speculaaskruiden. Een laagdrempelig en smaakvol gerecht. En verrassend, want een Kapsalon serveren met wild zwijn is gedurfd. Daarbij gaf speculaas en bier het een prachtige volle combinatie. Zelfs de niet-bierdrinker in ons gezelschap vond de biercombi erg goed. Grandcafé Peacock’s kennen we; daar kun je lekker eten in een gezellige ambiance. Eigenaresse Daniëlle Wagenaar stond te genieten achter de bar. ,,Het is leuk vanmiddag, dat hoor je ook van de gasten.’’ We kregen een broodje lamsburger met fetakaas. Voor twee van ons groepje was de feta wel wat overheersend. Helaas was het geserveerde gerecht wat ons betreft niet Peacock’s waardig. Als je reclame wilt maken voor je bedrijf, waarom serveer je dan dit? Op zich een prima broodje, maar weinig creativiteit en is dit dan het visitekaartje van Peacock’s?

Visitekaartje

Wij zelf worden, naast lekker eten vooral ook blij van goede service. En daar sprongen er volgens ons gezelschap twee personen uit: Chris Louwerse van De Volksmond en Inez Kooij van De Boterlap. Vooral deze laatste mag als de topper van Culibiken 2018 worden gezien. Inez Kooij (22) sprankelde, was enthousiast en deskundig, misschien enigszins naïef verlegen, maar weet hoe ze het de klanten naar de zin moet maken. En daar profiteerde De Boterlap van. Wordt het Culibiken in Ermelo een succesvolle traditie? Als we de deelnemers zien genieten en hun reacties horen, dan kan het niet anders of volgend jaar komt er weer een Culibiken. Onze tip: Wij zien Inez Kooij van De Boterlap als visitekaartje voor Culibiken 2019. Maak daar als organisatie gebruik van!