Lustrum De Boer vol hoogtepunten

ERMELO - Vijf jaar geleden begon Nero de Boer zijn Barbershop. Hij had toen niet kunnen voorzien wat er allemaal op zijn pad zou komen. De Ermelose barber breidde uit met een tweede zaak in Ermelo. Maar belangrijker nog hij gebruikte zijn talent voor anderen. Nog dagelijks denkt hij terug aan de actie op Lesbos waar hij barbers in Kara Tepe trainde en jonge mensen opleidde tot nieuwe barbers.

De Boer vloog drie weken geleden met een aantal collega’s naar het Griekse eiland Lesbos, waar heel veel vluchtelingen worden opgevangen. Het plan was in drie dagen tijd een container te verbouwen tot barbershop en beautysalon en daar een aantal mensen op te leiden tot kapper. ,,Zo hebben ze meer kans om een toekomst op te bouwen.” Deze mannen werden opgevangen door Because we Carry. ,,We kregen ook hulp van 101 Barbers. Zij schonken drie prachtige mobiele Barber Stations en Barber Chairs. Dat was echt super handig. Dit mobiele Barber Station is uitgerust met vele praktische extra’s zoals een geïntegreerde spiegel, veel planken, kastjes en stopcontacten. Genoeg plek dus voor tools en producten voor de barbers op Lesbos.

Ellende

Voor de Ermelose barber was het hard buffelen. Pas bij thuiskomst kwamen de emoties. Het troosteloze beeld van het vluchtelingenkamp kreeg De Boer moeilijk van zijn netvlies. „Dat besef je pas als je thuis weer bij je gezin op de bank zit. Omdat ik de taal spreek, kon ik ook diepere gesprekken met de mensen daar voeren. Wat een ellende.” Waarom een kapsalon zo belangrijk is voor de mensen daar, heeft de Ermelose ondernemer meermalen ervaren. ,,De uiterlijke verzorging geeft mensen weer gevoel van eigenwaarde. We hebben een plek gecreëerd waar mannen en jongens hun ellende voor een moment opzij kunnen zetten en zich weer even ‘mens’ kunnen voelen.” Dit hebben de barbers niet kunnen doen zonder sponsoring en donaties. ,,Daar zijn we ontzettend dankbaar voor.”