'Een boek schrijven doe je niet zomaar'

ERMELO - ’Aan tafel!' De stem van moeder galmt door het huis. Uit verschillende richtingen stormen hongerige magen richting de keukentafel. Wat schaft de pot vandaag? Met mes en vork in de aanslag wacht iedereen in spanning af terwijl moeder theatraal de deksel van de pan tilt. Gatsie! Broccoli! Geen patat, pannenkoeken, pizza of iets anders lekkers. Gewoon saaie Hollandse kost. Dat is even een tegenvaller!’ Met deze zinnen begint het boek dat Olav Pranger, eigenaar van Get Healthy, schreef en waarmee hij nu naar een uitgever gaat.

De Ermeloër liep al lang met de wens een boek te publiceren. Hij wil hiermee een inkijkje geven in vroegere eetgewoontes en tradities. Veel ouders worden ermee geconfronteerd dat hun kroost niet echt enthousiast is voor gezonde groenten en stellen hen toetjes in het vooruitzicht. 'Maar eerst je bord leeg eten.' zeggen veel vaders vervolgens dwingend. ,,Bovenstaande voorbeeld tovert misschien een lach op je gezicht wanneer je terugdenkt aan die goede oude tijd. Die goede oude tijd waarin je iets 'lekkers' kreeg als je lief was geweest of een knappe prestatie had geleverd,” vertelt Pranger. ,,Die goede oude tijd waarin je leerde dat er bij iedere sociale aangelegenheid wat 'lekkers' op tafel hoort te staan. Een tijd waarin je voor het eerst kennismaakte met paaseitjes, pepernoten en oliebollen." Volgens Pranger is juist in díe periode bij veel mensen het fundament gelegd voor een levenslange strijd met eten.

Middel

Olav Pranger wil zoveel mogelijk mensen helpen om een gezonde leefstijl te ontwikkelen en te onderhouden. Zijn motto is ’Niet voor even, maar voor het leven’. Een boek schrijven is voor de personal coach een ander middel. ,,Ik zag hoeveel impact mijn visie op het afvalproces had op veel mensen uit Ermelo en omgeving. Tegelijkertijd droomde ik van het idee dat ik het liefst heel Nederland handvatten wilde geven waarmee ze weer grip op hun gezondheid en geluk zouden kunnen krijgen. Ik wist dat dat kon door mijn verhaal op te schrijven, maar het kwam er niet van.” Achteraf weet Pranger waarom. ,,Een boek schrijven doe je blijkbaar niet zomaar. Het is een serieuze aangelegenheid, lang niet altijd romantisch, en daarnaast miste ik nog wat stukjes van de puzzel.”

Doel stellen

Ruim een jaar geleden besloot de lifestylecoach dat het tijd was. ,,Ik stelde een doel, maakte een planning en hield me daar aan.” Zeer gediciplineerd ging hij aan de slag. Eind vorig jaar had Pranger ruim 100 A4'tjes in zijn handen. Twee keer naar eigen inzicht geëdit, want hij bleef kritisch. Maar wat was de vervolg stap? ,,Eerst heb ik het boek door een aantal mensen, waaronder Elise Walinga, laten lezen wat waardevolle feedback opleverde. En nu zit ik volop in het laatste editingproces waarna de zoektocht naar een uitgever gaat beginnen.” Zijn doel? Mensen inspireren om beter voor zichzelf te zorgen. ,,Ik wil graag een bijdrage leveren aan hun kwaliteit van leven. Dat is hetgeen dat mij sinds mijn eigen transformatie, alweer meer dan 7 jaar geleden, drijft.” www.get-healthy.nl