'Ouders voelen zich vaak schuldig' 

ERMELO - Shyanne Nagtegaal begon onlangs haar eigen praktijk als kindercoach. Ze heeft een eigen visie en wil vanuit haar praktijk maatwerk leveren om kinderen en de ouders helpen beter met emoties om te gaan. Ook zou wat haar betreft het schoolsysteem moeten veranderen. ,,Voer mindfulness in op school,” zegt ze. ,,Niks zweverigs; gewoon ademhalen, dat doen we allemaal.”

Nagtegaal 'ontvluchtte' in 2013 de stad en kwam tot rust in Ermelo. ,,Daar ontdekte ik pas echt waar ik blij van werd en ik kwam steeds dichter bij wie ik ben als persoon.” Daar ging een periode aan vooraf waarin ze over haar grenzen ging en haar emoties niet kon uitten. Met een burn-out als gevolg. ,,Hier heb ik van geleerd, gelukkig, maar ik had dit graag al als kind geleerd!” We leven in een prestatiemaatschappij; alles moet goed gaan. ,,Maar er is altijd wel iets dat beter kan.” Nagtegaal ziet dat kinderen nauwelijks mogen falen of zich rot mogen voelen. ,,Maar dit hoort er allemaal bij,” vult ze aan. ,,Dat wil ik kinderen graag leren. Dit doe ik door middel van spel en creative opdrachten. Het gaat om maatwerk want ieder kind is anders, heeft andere interesses en gaat anders met dingen om. Als professional kijk ik hiernaar en beweeg ik hierin mee.”

Hooggevoelig

Shyenne Nagtegaal is zelf hooggevoelig. In haar praktijk begeleidt ze ook veel hooggevoelige kinderen met een sterke wil. ,,Wat de signalen bij deze kinderen vaak zijn, is boos gedrag, ze lijken snel te ontploffen en het is moeilijk om te achterhalen waar dit nu precies vandaan komt.” In haar begeleiding zet ze in op zowel ouders als het kind. ,,Ouders voelen zich vaak schuldig. Ze krijgen moeilijk grip op het gedrag van hun kind. Boos worden werkt vaak averechts. Dan komt de vraag wat ze het beste kunnen doen.” De jonge coach gelooft daarom in de kracht van samenwerken en betrekt de ouders dan ook in dit proces. ,,Het is uiteindelijk de bedoeling dat ze uiteindelijk samen verder kunnen.”

Geen opleiding

In haar huis heeft ze een praktijkruimte ingericht. Haar aanpak is intuïtief, geen sessie is hetzelfde. Nagtegaal beschrijft het als volgt: ,,Laat mij een stukje meelopen op jullie weg. Elke weg heeft hobbels en die zijn te overwinnen!” Dat ouders in de opvoeding tegen dingen aanlopen vindt de kindercoach niet vreemd. ,,Ouderschap is het enige beroep waar je geen opleiding voor nodig hebt, terwijl het een van de moeilijkste beroepen is die je dag in en dag uit uitvoert!” www.levensgroei.nl