Wuestman meer dan kantoorartikelen

ERMELO/ HARDERWIJK - Wie Wuestman zegt, denkt niet direct aan composteren. Sales manager Cor Remmers ziet daarentegen verbanden en met groene emmertjes bouwt de Ermeloër bruggen. Niet letterlijk, maar Remmers legt momenteel contacten met het Ermelose onderwijs om de leerkrachten enthousiast te maken om afval te scheiden.

In het gemiddelde huishouden gaat het afval van groente en fruit in de groene container. Op school is er slechts één prullenbak. ,,Dat is onlogisch,” stelt Remmers, die de afgelopen jaar zich meer verdiepte in het fenomeen afval scheiden. ,,In opdracht van ’s Heeren Loo zijn we op zoek gegaan naar slimme mogelijkheden. Zij borgen de duurzaamheid in hun organisatie met de Milieuthermometer Zorg.” Terwijl de Ermeloër thuis achter de computer aan het werk was, kwam zijn dochter Julia spontaan een kijkje nemen. Educatief gezien werd er op school namelijk nog niks mee gedaan. Op dat moment realiseerde Remmers zich dat er op grotere schaal nog winst te behalen was. Immers de jeugd heeft de toekomst.

Scheiden op school

Remmers stelde dat er iets mis was op de basisschool en klopte aan bij de directeur van de Arendshorst, Frits Wilbrink. Deze luisterde enthousiast en vroeg aan Remmers wat er precies nodig was om in school het GFT afval te gaan scheiden. De manager van Wuestman maakte een berekening en vervolgde zijn verhaal vooral als verbinder. ,,Maak er een moestuin bij en laat verschillende culturen er groenten kweken. Zo betrek je ouders er meer bij en ontmoeten ze elkaar in een ontspannen setting.” Hij tekent overigens zelf ook graag eens in als de moestuin geschoffeld moet worden.

Kweken

Om het hele plan goed uit te werken, bracht Remmers ook een bezoek aan de firma Kamphorst die deskundig is op het gebied van composteren op grote schaal. Ook ging hij in gesprek met zowel het Natuur- en Milieuplatform als museum Het Pakhuis die momenteel bezig is met een doorlopende leerlijn op het gebied van Duurzaamheid. Tot slot bracht de Ermeloër nog een bezoek aan de gemeente Ermelo om de ambities te bespreken. Het resultaat is dat de gemeente 50% van de kosten voor het composteren op school voor haar rekening neemt. ,,En inmiddels heb ik al op de meeste scholen gesprekken gevoerd,” vertelt Remmers lachend. Hij hoopt dat straks op alle basisscholen een Oogstfeest gevierd kan worden met zelf gekweekte groenten. ,,Om goed resultaat te krijgen en het composteren te begeleiden, is er iemand van het NMP die te hulp schiet waar nodig.”

Zaaien en oogsten

Wuestman is een écht familiebedrijf, opgericht in 1870 en vooral bekend van de schrijfwaren en kantoorinrichting. Maar met de biologische schoonmaakmiddelen die men inmiddels in het assortiment heeft en de benodigdheden om op de juiste wijze afval te scheiden, slaat het bedrijf ook een nieuwe weg in. ,,En wist je dat dit krukje gemaakt is van gerecyclede doppen?” Remmers raakt er niet over uitgepraat en qua kansen ziet de Ermelose salesman dan ook nog een scala aan mogelijkheden. Hij zaait en daarmee kunnen de scholen binnenkort ook oogsten.