'Keukenbranche is constant in beweging'

ERMELO - De gloednieuwe showroom van Van der Velden Keukens aan de Putterweg in Ermelo is afgelopen donderdagavond feestelijk geopend. Het gezicht van de nieuwe zaak is de 21-jarige Matthias van der Velden. Samen met Willemieke Verhoef-Bettink en Berdine van der Velden vormt hij het jonge team.

Donderdagavond was het chef-kok Alain Caron die achter het fornuis stond; inductie wel te verstaan want dat sluit aan bij de huidige vraag. De fijnproever van Franse komaf zorgde voor een bijzondere proeverij voor de genodigden. Daarna volgden twee drukbezochte opendagen. Jonge ondernemer Matthias vand er Velden straalt wanneer hij door de keukenspeciaalzaak loopt. Er is ingezet op een unieke concept met een groot keuzecentrum en ‘moodboxen’. En de keuze is eindeloos. Van der Velden is opgegroeid in de keukenbranche. Op zijn 12e ging hij al met zijn vader mee om in te meten. Afgelopen jaar werd hij klaargestoomd om het roer over te nemen. ,,Natuurlijk moest ik nog wel wat kneepjes van het vak leren, maar de terminologie van de keukenbranche verstond ik al.” Van der Velden is er dan ook helemaal klaar voor. Gedreven laat hij zien hoe je met een smartphone een oven aan kan zetten. ,,In principe kan je dus een bevroren kip ’s morgens in de oven plaatsen en vanaf je werk de tijd instellen zodat deze gaar is als je thuiskomt.”

Inductie

Opvallend zijn de grote fornuizen die prominent in de showroom aanwezig zijn. Een stukje nostalgie, maar in een nieuw jasje. De gaspitten hebben namelijk plaats gemaakt voor inductie. ,,Hiermee spelen we in op de veranderende markt,” aldus de ondernemer. Gas zal de komende jaren steeds meer verdwijnen uit de Nederlandse keukens, dus inductie is de toekomst. ,,En daarin zie je ook veel ontwikkelingen,” vult Van der Velden aan, terwijl hij de mogelijkheden demonstreert. ,,Overigens willen we vaker ‘live cooking’ in de showroom. Mensen kunnen zien en proeven. Dat werkt.” Zo werd donderdagavond bijvoorbeeld ook het verschil in smaak duidelijk wanneer groenten in een stoomoven bereid waren.

In beweging

Achter de computer laten Van der Velden en Verhoef zien hoe een keuken opgebouwd wordt en de prijs kan worden berekend. Zo wordt iedere keuken maatwerk. Willemieke Verhoef, die voorheen werkzaam was in de betonindustrie, heeft zich het tekenprogramma in korte tijd eigen gemaakt. Haar nieuwe baan kwam toevallig op haar pad. ,,Ik kwam een keuken kopen en hoorde van de verhuizing naar de Putterweg. Zo kwamen we in gesprek en nu heb ik hier een baan,” vertelt ze. Volgens haar gaat het om meer dan keukens. ,,Het is het hele plaatje er omheen.” De keukenbranche is onderhevig aan trends. ,,Dat maakt elke dag ook anders,” vertelt Van der Velden. ,,Producten zijn constant in beweging. Dat houdt het uitdagend.” Hij heeft iets minder met het koken, maar weet precies hoe ieder apparaat werkt. ,,Je moet weten waar je het over hebt. Daardoor is het meer dan een fulltime job,” aldus een trotse Van der Velden. Op de vraag wat er zeker niet mag ontbreken antwoordt hij: een Quooker! Om kokend water te kunnen tappen, of ook koud en warm, koel bruisend..

Van der Velden Keukens is geopend op vrijdag van 10:00 – 17:00 uur en zaterdag van 10:00 – 16:00 uur. ,,En natuurlijk op afspraak,” vult Willemieke Verhoef aan. ,,We merken dat mensen liever afspraken maken die passen in hun drukke leven. Zo sluiten we aan bij de wensen van de klant. Dat past in deze tijd.” www.vanderveldenkeukens.nl