'Een gebouw waar je je kunt ontplooien'

ERMELO – Vrijdagmorgen opende wethouder Leo van der Velden officieel het voormalige politiebureau. ,,Was het vroeger een locatie waar je kon worden opgesloten, nu is het een gebouw waar je je kunt ontplooien,” aldus de wethouder.

Drie jaar geleden verhuisde het Ermelose politiekorps naar Harderwijk, met een politiepost in het gemeentehuis van Ermelo. Sindsdien stond het gebouw leeg. Maar nu heeft het politiebureau aan de Hanengewei 67 een nieuwe functie gekregen. Op de begane grond heeft stichting Materra haar intrek genomen. Boven zijn het Work & Life Center en de stichting Politie Veteraan gevestigd.

Tijdelijk

Het pand is inmiddels eigendom van de Gereformeerde Gemeente. ,,Het is mooi dat dit gebouw op deze duurzame manier gebruikt wordt,” vertelt Van der Velden in zijn toespraak. ,,Al heeft het een tijdelijk karakter.” Stichting Materra biedt dagbesteding en begeleid werken voor mensen die door psychische, verstandelijke of lichamelijke beperkingen (nog) niet aan het arbeidsproces kunnen deelnemen.

Actief

Stichting Materra is in 2000 opgericht door Gé Pak. In de hal hangt prominent een foto van de man met een prachtige droom die tien jaar geleden, na een ernstige ziekte overleed. Tijdens de feestelijke opening werd nog even stilgestaan bij de ambities die deze initiatiefnemer ooit had. ,,En hoe mooi is het dat mensen hier nu actief bezig kunnen zijn. Mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is,” schetst de wethouder. De verhuizing naar deze nieuwe locatie is mede mogelijk gemaakt door een mooie gift van de Stichting Salem.

Werkplek

Op de bovenverdieping is een sfeervol werkhuis ingericht, het Work & Life Center van Liesbeth Knol-Urbach. Zij begeleidt jong volwassenen tijdens hun studie, jongeren die belemmering of hindernissen ervaren tijdens de opleiding. Maar het Work&Life Center biedt ook ruimte om te werken. Of je nu in loondienst bent, als zelfstandige werkt, ondernemer of student bent. Het is een plek waar iedereen op basis van een abonnement kan komen werken of studeren.

Ondersteuning

Nieuw in Ermelo is de Stichting Politie Veteraan. Deze organisatie staat voor (ver)binding en ondersteuning van medewerkers van de politie die te maken krijgen met bijvoorbeeld PTSS. Bijna twee jaar geleden is de stichting opgericht. Inmiddels zijn er al meer dan honderd collega’s op verschillende manieren ondersteund. De organisatie werkt hierbij vanuit ervaringsdeskundigheid.