'Mensen vinden het moeilijk grenzen aan te geven'

ERMELO - John Vis was onlangs te zien in het tv-programma Iris en de 12 dates op Net 5. Pianiste Iris Hond ging in dat programma op zoek naar de liefde. Vis was in dit geval niet de date, maar de coach. Veel mensen kennen de Ermeloër van zijn veelzeggende muziek, maar daarnaast heeft hij al jaren een coachingsbedrijf waarbij hij meestal de bokshandschoenen aan laat trekken.

Tijdens boksclinics houdt John Vis mensen een spiegel voor. Vaak is dat confronterend. ,,Als je met bokshandschoenen tegenover elkaar staat, ben je kwetsbaar,” legt Vis uit. ,,Ik begin dan ook meestal met mijn eigen verhaal, over de dingen die mij vroeger heel onzeker hebben gemaakt.” Tijdens clinics gaat hij de confrontatie aan, maar zorgt hij tegelijk voor een veilige omgeving. ,,Het is belangrijk om goed het proces te blijven bewaken.”

Samenwerking

De coach gebruikt het boksen om patronen in samenwerking te laten zien. Na een korte instructie gaan groepen aan de slag met verschillende oefeningen. ,,Zo komen belemmerende patronen aan het licht en zien we gedrag waarvan veel mensen zichzelf niet bewust zijn,” aldus Vis. De manier waarop iemand staat en stoot zegt ook veel over de dagelijkse dingen. ,,Mensen vinden het vaak moeilijk om hun grenzen aan te geven. Neem medewerkers in de zorg, die met veel passie voor anderen zorgen. Ze vergeten om goed voor zichzelf te zorgen. Omdat het de zachte sector is, worden teambuildingsdagen vaak ingevuld met yogatrainingen of iets van mindfullness. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar door te boksen ga je confrontaties aan en kun je samen patronen doorbreken.’

Bokshandschoen

John Vis begon zijn carrière op het toneel. ,,Als acteur word je volledig ‘ontpeld’. Hij durft dan ook te zeggen dat hij zichzelf goed kent. ,,Dat maakt verschil.” Veel dingen gaan puur intuïtief. Dat is overigens ook een rode draad in alles wat Vis doet. Het gaat over emotie, gevoel. Wie de bokshandschoenen aantrekt, reageert vaak instinctief. ,,Het is natuurlijk geen wedstrijd, het gaat niet om winnen of verliezen. Het gaat wél om raken en geraakt worden, om het beste uit jezelf en die ander te halen, elkaar motiveren, elkaar coachen, aanspreken en afstemmen.” Wat Vis doet tijdens de clinics is mensen bewust maken van hun lichaamstaal. Het gaat om het lichaam, het hoofd en het handelen. ,,Dat is voor veel mensen lastig. Dit heeft ook met de tijd te maken waarin we leven. De angst om je te uitten of liever politiek correct te reageren.”

Talent

Het coachingstraject heeft natuurlijk niets te maken met de vechtsport als zodanig, het is een middel. De overeenkomst is dat het ruimte biedt om sociaal contact te maken en leert hoe je voor jezelf kunt opkomen. Natuurlijk zijn er nog meer overeenkomsten. Pratend met Vis vliegt de tijd voorbij. Voor hem is het passie om mensen op deze manier verder te kunnen helpen. ,,Ik hoorde vroeger vooral wat ik niet kon, niet wat ik wel kon. Dat heeft me toen enorm gevormd. Met karate ontmoette ik een man die mij zag staan. Hij leerde me dat ieder mens talent heeft. Ik ben blij dat ik die man heb leren kennen.” Zo wil Vis ook mensen helpen. ,,Ik wil mensen stimuleren en inspireren met waardevolle inzichten.”

Grenzen

Naar aanleiding van het tv programma Iris en de 12 dates kreeg John Vis zóveel vragen van mensen die worstelen met ‘grenzen aangeven’ dat hij een aantal boksworkshops met dit thema heeft georganiseerd. In november en december staan er nog een aantal geprogrammeerd. Aanmelden kan via LinkedIn. Hij doet dit bij mooi weer op de Ermelosche Heide.