Sporters wekken zelf energie op

ERMELO - Als een van de eersten in Nederland een fitnessclub opbouwen en inrichten rond het thema duurzaamheid. Dat deden ondernemers Richard en Angelique van Dalen van Flexifitness in Ermelo. Niet uit winstbejag of vanuit een slimme businesscase gebaseerd op duurzaamheid, integendeel zelfs. ,,We zijn intrinsiek gemotiveerd om een bijdrage te leveren aan de wereld. Ja, noem het maar maatschappelijk ondernemen. Duurzaamheid is voor ons een middel én doel. We kunnen ons als fitnessclub onderscheiden én we geven invulling aan circulaire economie," aldus de ondernemers.

FlexiFitness in Ermelo legt alle investeringen langs de meetlat van duurzaamheid. Richard en Angelique van Dalen merken wel dat duurzaamheid nog niet echt leeft in de fitnessbranche en bij fitnessconsumenten. ,,Het is belangrijk dat we voor onze leden inzichtelijk maken hoe we samen een bijdrage leveren aan bijvoorbeeld het klimaat. Bewustwording is cruciaal, maak het zichtbaar. En misschien nog wel belangrijker: toon aan hoe zij daar zelf van profiteren. Het is natuurlijk leuk dat leden tijdens het sporten energie opwekken en daarmee de energierekening van onze club iets verminderen. We denken echter dat dit pas écht gaat leven als leden hun eigen energie opwekken en deze wordt toegevoegd aan hun eigen energienet. Oftewel, ze investeren in hun eigen fitheid en gezondheid en bezuinigen tegelijkertijd op hun eigen energierekening."

Terug leveren

Het echtpaar Van Dalen maakte twaalf jaar geleden op een beurs kennis met duurzaamheid in de fitnessbranche. ,,We waren op zoek naar een onderscheidende positionering en werden enthousiast door de presentatie over ‘groene systemen’ en stroomopwekkende fitnessapparaten. Daar zagen we een sterk marketingverhaal in. Zo’n verhaal was een noviteit in onze sector. Met de plaatsing van de nieuwe SportsArt cardioapparatuur zijn we de eerste fitnessclub in Nederland die loopbanden heeft die geen stroom vragen, maar opwekken. Hoe gaaf is dat? Daar waar bij een conventionele loopband de ingestelde waarden aangedreven wordt door een motor ben je nu zelf de motor en remt de loopband je bij de ingestelde waarden af. Het gebruik van de loopband is echt een unieke ervaring. Naast de nieuwe loopbanden hebben we ook twee crosstrainers en twee 3-in-1 crosstrainers die de opgewekte stroom rechtstreeks terug leveren in ons eigen netwerk. Met deze uitbreiding zijn we qua energieverbruik voor de fitnessapparatuur energieneutraal. Verder is alle verlichting voorzien van ledlampen en het pand wordt schoongemaakt met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Afval wordt gescheiden en er wordt zoveel mogelijk digitaal gewerkt.’

100% energie neutraal

Flexifitness wil graag de eerste fitnessclub in Nederland zijn de 100% energie neutraal is. Dit is mogelijk te realiseren door zonnepanelen te plaatsen op het dak. Het dak van het pand leent zich daar goed voor, echter liggen ze er nog niet. ,,Dat is puur een financiële afweging. Het pand is niet van ons, we huren het. Zonnepanelen aanleggen op een gehuurd pand is simpelweg een te grote investering. Als we zelf de eigenaren waren, hadden we die investering al lang gedaan."