Duurzaam door lokale samenwerking

ERMELO - Waar de stikstof de bouw in 2019 flink op zijn kop heeft gezet, zijn de Ermelose vaklieden stug doorgegaan aan de bouw van een riante vrijstaande woning. ‘Het mooiste huis van Ermelo’ noemt de Ermelose architect Dirk Jan Veen het. Over een paar maanden is het klaar en krijgen de nieuwe bewoners de sleutel van de woning aan de Parelhoenhof.

Naast dat het imposant is, een bouwwerk in traditionele stijl, maar met alle moderne technieken, is ook de indeling bijzonder. Het hart van de woning is een grote centrale eetkeuken. ,,Dat is de ruimte waar ik straks menig uurtje wil vertoeven,” vertelt de opdrachtgever Angelique Verweij. Ze gaat de woning delen met haar moeder. ,,Zij heeft haar woonruimte en ik de mijne, maar de keuken is de gemene deler.” Verweij gaf de architect de opdracht om een mooi huis te ontwerpen voor twee personen. ,,En dat is goed gelukt,” vertelt ze blij. Ondanks dat het huis nog niet klaar is, geniet ze nu al van de prachtige lichtinval. ,,Dat komt door het dakraam,” wijst Veen.

Duurzaam

De woning is geheel gebouwd naar de eisen van deze tijd. ,,Zo hebben we triple glas geplaatst waarmee je warmteverlies voorkomt en dus bespaart op de energierekening,” vult Stief van Panhuis aan. Met zijn bedrijf Van Panhuis Bouw werkt hij graag mee aan dit soort lokale projecten. ,,Wij verzorgen veelal maatwerk en dat is wat je bij zo’n woning nodig hebt.” Van Panhuis wijst ook op de natuurstenen banden in het metselwerk. Ook heeft de woning grote overstekken gekregen, iets wat je vaak ziet bij jaren ’30 woningen. Verweij heeft voor de bouw van deze woning lokale bedrijven gezocht. ,,Daar werk ik graag mee samen,” vertelt ze. ,,Het is gaaf om dit met 100% Ermelose ondernemers te doen!” Ze vindt het dan ook mooi dat de samenwerking op een goeie manier gaat, korte lijntjes. Zo heeft Oosterhof Poolen de installatie verzorgd. ,,Er wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp die lucht gebonden is,” vertelt Roel Oosterhof. Het kenmerk van een luchtwarmtepomp, is dat deze de buitenlucht als bron heeft. Natuurlijk komen er ook zonnepanelen op het dak. ,,Op de uitbouw, wel te verstaan,” lacht Angelique Verweij. ,,De architect vindt ze namelijk niet zo mooi.” En mooi is voor de nieuwe bewoonster slechts deels belangrijk. Het moet ook duurzaam en zonder gas. De bouw begon dan ook met een duurzaam ontwerp. Zongericht bouwen, de oriëntatie van de woning zorgt er alvast voor dat de passieve zonne-energie ook wordt benut.

Lokaal

De bouwondernemers lopen samen met de architect door het huis. Verweij ziet de grote eettafel al staan. ,,Maar misschien wordt de vide wel de mooiste plek van het huis,” legt ze uit. Het blijft nog even bij mijmeren, de verhuisdozen hoeven nog niet ingepakt te worden. Maar ergens dit voorjaar hoopt ze samen met haar moeder dit optrekje te kunnen betrekken. Een Ermelo’s optrekje, waar lokale ondernemers met heel veel plezier samen aan werken en zorgen voor een prachtig resultaat.