‘De mensen komen met een probleem en die wil ik oplossen’ 

ERMELO - Schoenmakerij Wisse Bijman bestaat vijf jaar. En die tijd is snel gegaan. In 2014 besloot Schoenmaker Klaas Joling zijn zaak over te doen aan zijn ‘knecht’. Bijman (27) werkte al zes jaar voor Joling en begin helemaal opnieuw te beginnen in een ander pand. Dat werd Stationsstraat 37 en op 2 januari 2015 ging Schoenmakerij Wisse Bijman open.

,,Het gaat echt snel,’’ vertelt Wisse Bijman. ,,Ongekend, wat gaat de tijd toch hard. Maar het loopt lekker kunnen we zeggen.’’ Bijman is een ambachtelijk bedrijf waardoor de klant tevens een beleving krijgt aangeboden. ,,Dat vind ik dus ook heel belangrijk. Ik wil zelf aanwezig zijn om de klant die beleving te geven en elke dag dezelfde kwaliteit te geven. Of het nu gaat om een klant die vijf euro besteedt of honderd. Dat maakt dan voor mij niet uit.’’ In die vijf jaar heeft Bijman niet stil gezeten. In de tijd bij Joling behaalde de jonge schoenmaker al gouden en zilveren medailles bij vakwedstrijden, zowel nationaal als internationaal, en in februari 2018 werd Bijman zelfs Meester Schoenmaker. ,,Ik ben wel iemand die zichzelf wil onderscheiden door te blijven ontwikkelen,’’ vertelde hij toen aan Ermelo van NU. ,,Dat doe ik voor mezelf, maar vooral voor m’n klanten.’’ Dat bleek ook wel toen hij, samen met zijn vrouw, in 2017 een cursus ‘schoenmaken met de hand’ afrondde. Verder is schoenmakerij Wisse Bijman gespecialiseerd in het onderhouden en repareren van voetbalschoenen. Ook dat is een vak apart.

Probleem

Het is zaak dat een ondernemer zich blijft onderscheiden. Bijman: ,,En dat alles om het de klant naar de zin te maken. Want die klant komt bij mij met een probleem en ik wil, samen met die klant, dat probleem graag oplossen. En als het lukt dan ben ik niet alleen blij, maar de klant ook.’’ In die vijf jaar heeft Bijman volgens zijn website bijna 2500 schoenen gepoetst, 92 potten schoensmeer gebruikt en hangt er meer dan tweehonderd meter aan veters in de winkel. Naast de schoenen maakt hij ook sleutels en daarvan heeft hij er drieduizend op voorraad! Hij kan niet precies aangeven hoeveel schoenen hij in die vijf jaar heeft gerepareerd, dat zijn er teveel. ,,Maar, als ik nu de schoenen tel die vandaag zijn aangeboden, met daarbij nog enkele tassen, kom ik wel op vijftig paar. En die moeten dan woensdag weer klaar zijn,’’ lacht de jonge ondernemer.

Reacties

En wat hij het leukste vindt? ,,Dat vind ik zó moeilijk te zeggen, want er is zoveel leuk. Maar ik blijf het bijzonder vinden dat mensen vanuit andere plaatsen, andere delen van het land komen omdat ze via mond-tot-mondreclame horen of via facebook zien dat ik een vakman ben. Daar ben ik ook wel trots op.’’ Ook de vele reacties van klanten en collega-ondernemers na de geboorte van hun dochtertje deden hem goed. ,,Wij kregen ook nog eens veel cadeautjes en dan zie je hoeveel mensen met je meeleven. Prachtig toch?’’