Vier keer is scheepsrecht!

 

ERMELO – Vandaag werd er op de Horecava gekookt om de Gouden Koksmuts 2020. Acht chefs, waarvan zes met een Michelinster, streden om de eerste plaats van het NK Koken. De chef-koks, waaronder Dennis van den Beld van Het Roode Koper, streden met twee collega’s uit hun keukenbrigade om de felbegeerde prijs. 

,,En de winnaar is….. Het Roode Koper, onder leiding van chef-kok Dennis van den Beld!’’, verder kwam de speaker niet, want een groot gejuich steeg om 17.30 uur op in de RAI. ,,Hij is binnen,’’ glunderde hotelier Jon-Ivar Sörensen. En terecht dat hij blij is. Nadat gisteren de uitreiking van de Michelinster wer een feit werd, maar toch ook altijd weer spannend is, is deze gouden muts toch ook wel weer een kroon op het werk van Van den Beld. Volgens jurylid Dick Middelweerd won de Ermelose brigade omdat dit team het meest constant en stabiel kookte. Sterrenchef Dennis van den Beld deed in 2016, 2017 en 2018 ook al een poging de Gouden Koksmuts naar Leuvenum te halen. Helaas lukte dat steeds niet. Vandaag werd Van den Beld in het kookatelier in de RAI bijgestaan door sous-chef Michel Oude Booijink en leerling kok Tomas Nipius. ,,Een dreamteam,’’ noemde hotelier Jon-Ivar Sörensen hen. Van den Beld: ,,Michel is sinds september mijn sous-chef en Tomas is onze nieuwe leerling. En voor hem is het zelfs de eerste wedstrijd. Top hoor!’’

Relaxed

Hoewel in eerste instantie er geen afvaardiging van Het Roode Koper was genomineerd, werd Van den Beld alsnog uitgenodigd. Rick May, chef van Restaurant Fris in Haarlem had zich namelijk op het laatst teruggetrokken vanwege een overname van het restaurant. Van den Beld heeft veel wedstrijdervaring, deed als kok, maar ook als chef aan diverse wedstrijden mee. Hij is lid van het Culinary Team the Netherlands, het nationale kookteam en neemt daarmee regelmatig deel aan internationale wedstrijden. Misschien wel daarom dat de brigade zo relaxt stond te koken. ,,We waren in het verleden wel eens té fanatiek en daardoor liepen we dan de hoofdprijs mis.’’ vertelt Van den Beld. ,,We konden niet zoveel trainen omdat we natuurlijk pas recent hoorden dat we mee mochten doen.’’ Jurylid Dick Middelweerd gaf aan dat het team van Het Roode Koper goed samengestelde gerechten had weten te maken waarbij in het hoofdgerecht ontzettend veel technieken zaten. ,,Maar ook de saus was top.’’

Deelnemers en Jury

Naast Van den Beld deden Pascal Duvivier van Bridges Amsterdam* in Amsterdam, Emiel Kwekkeboom van restaurant Joann in Enschede, Marco van der Wijngaard van restaurant ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht, Jermain de Rozario van restaurant De Rozario* in Helmond, Lars van Galen van Hotel ’t Lansink* in Hengelo, Tommy Janssen van restaurant Bentinck in Amerongen en Julien van Loo van restaurant Parkheuvel** in Rotterdam mee aan de wedstrijd in de RAI. De wedstrijd om de hoogste onderscheiding voor Nederlandse koks wordt tot stand gebracht door het Gastronomisch Gilde en is mede mogelijk gemaakt door HANOS Internationale Horeca Groothandel en RAI Amsterdam. Het Gastronomisch Gilde is dé vakvereniging voor ervaren en jonge professionals in de gastronomie.