Restaurant gaat voor nog meer kwaliteit

ERMELO – Vandaag presenteerde Michelin in het De La Martheater in Amsterdam haar sterren voor 2020. Al weken is de restaurantbranche er al mee bezig en er wordt volop gespeculeerd wie in aanmerking komt voor een ster, de tweede ster of wellicht de derde. Ook bij Hotel Restaurant Het Roode Koper stonden de zenuwen strak, maar de ster bleef behouden. 

,,We zijn natuurlijk weer super happy met de uitslag. Het blijft toch spannend als je in de zaal zit,’’ vertelt eigenaar Jon-Ivar Sörensen. ,,Eerst werd er stilgestaan bij collega’s die vorig jaar ons zijn ontvallen en er nu niet meer zijn, en dat zet je wel weer even in de realiteit, maar daarna gieren de zenuwen toch wel weer.’’ Het is het vijfde jaar op rij dat Het Roode Koper de Michelinster mag voeren. Een groot succes van met name de keukenbrigade onder leiding van chef Dennis van de Beld. ,,We zijn de afgelopen jaren wel op een hoger niveau gaan zitten, zeker op culinair gebied,’’ vertelt Sörensen. Toch zijn er ook veranderingen doorgevoerd. Er werd in augustus een tweede Sous-chef aangetrokken: Michel Oude Booijink die hiervoor bij Landhuishotel De Bloemenbeek in De Lutte kookte. Ook een restaurant met een Michelinster. Sörensen: ,,Hij heeft ook nog in Engeland gewerkt bij een tweesterrenrestaurant in Oxford. Veel ervaring dus. We hebben hem aangenomen om Sous-chef 1 en de chef te ontlasten en een kwaliteitsslag te maken.’’ Echter, sous-chef Gert van der Heijden vertrok per 1 januari naar restaurant Tollius in Amersfoort.

Struikenberg

Verder kwam Jasmijn van Ramshorst als gastvrouw weer terug naar Leuvenum. ,,Ze gaat met haar man Marcel volgend jaar een eigen zaak beginnen in Nijkerk,’’ vertelt Sörensen. ,,Maar tot die tijd blijven ze als echtpaar bij ons werken. We vinden het toch fijn dat we, in de tijd van krappe arbeidsmarkt - en zeker in onze branche – mensen aan ons weten te binden. We kijken dan ook niet meer naar meer mensen, maar naar kwaliteit.’’ Sörensen heeft nog wel een nieuwtje: volgend jaar gaat de Struikenberg open. Een klein huis aan de Elspeter Heide. ,,Met nog meer kwaliteit, als de gast dat wil, of minder als deze dat wil. Alles is mogelijk, één kok die komt koken, of twee? Alles kan wat de gast maar wenst. Het huis, ik noem het geen hotel, het is een huis en heeft zes kamers tot zijn beschikking. Ik weet zeker dat het gaat lopen.’’ Maar vooralsnog eerst maar genieten van de Michelinster.

Koksmuts

De Michelingids bestaat al meer dan honderd jaar en kan carrières maken en breken. De gids is wereldwijd toonaangevend op het gebied van restaurantrecensies. Een hoge klassering kan ook heel veel druk geven bij de chef en zijn brigade. Ze moeten toch maar aan de onmenselijke hoge eisen van de inspecteurs voldoen en dan ook maar hopen dat deze geen slechte dag heeft bij een bezoek aan je restaurant. Vorig jaar besloot een van de driesterrenchefs in Nederland, Jacob Jan Boerma zijn restaurant De Leest te sluiten. De druk, de vele uren werken: het werd teveel en hij besloot te kiezen voor zijn gezin. Chef Dennis van den Beld van het Roode Koper ontving in 2015 zijn eerste ster en heeft tot op vandaag dit niveau weten te handhaven. Er werden vandaag weer enkele nieuwe restaurants verblijf met een ster, maar er werden ook sterren ingenomen. In totaal zijn er in Nederland 111 Michelinsterren. Dinsdag 14 januari doet Van den Beld, met twee collega’s van Het Roode Koper weer mee aan de kookwedstrijd op de Horecava om de gouden koksmuts. ,,Een dreamteam,’’ aldus Sörensen.