SLIM-regeling voor scholing en ontwikkeling

ERMELO - Het kabinet wil werkgevers en werkenden helpen om tijd en geld te investeren in leren en ontwikkelen op de werkvloer. Daarvoor is de SLIM-regeling ontwikkeld. Tussen 2 maart en 31 maart kunnen mkb’ers daarom een subsidieaanvraag indienen bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Om bedrijven te helpen bij de aanvraag en het inhoudelijke traject hebben Henk van Bruggen en Ruud Kraan SlimPartners opgericht.

Goed getraind personeel is bepalend voor de toekomst. Dat weet ook Romke van der Veen, mede-eigenaar van belastingadviesbureau Inzicht. ,,Scholing en persoonlijke ontwikkeling zijn hierbij heel belangrijk." Hij merkt dat op alle terreinen dingen snel veranderen. Daarom vroeg hij het Ermelose bedrijf SlimPartners mee te kijken in zijn bedrijf. ,,Door te kijken naar een persoonlijk ontwikkelingsplan kunnen we ervoor zorgen dat mensen hun werk goed kunnen doen, dat ze het leuk vinden en het ook fysiek aankunnen." Bij Inzicht werken momenteel twaalf mensen. ,,Zo'n overheidsregeling is een mooi duwtje in de rug. Het biedt een structuur die we concreet kunnen inzetten." 

Krapte op arbeidsmarkt

Waar in sectoren als zorg en onderwijs, en bij grote ondernemingen een leven lang leren en ontwikkelen al structureel is ingevoerd, blijven bedrijfstakken als MKB, landbouw, horeca en toerisme achter. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In combinatie met krapte op de arbeidsmarkt lopen deze bedrijfstakken extra risico op een structureel personeelstekort en/of onvoldoende geschoold personeel. Hierdoor kan het voorbestaan van het bedrijf op het spel komen te staan. ,,Samen met collega Peter Huijskes heb ik jarenlang mensen in zo'n traject begeleid," vertelt Henk van Bruggen. ,,Wat is er leuker als je oude vak weer een boost te geven." Met SlimPartners willen de mannen een compleet product in de markt zetten.  

Kennis en ervaring

SlimPartners met Henk van Bruggen en Ruud Kraan, beiden uit Ermelo, en Peter Huijskes uit Friesland aan het roer willen met hun kennis en ervaring het MKB en andere ondernemingen helpen bij het maken van opleidingsplannen, het testen van medewerkers en het invoeren van een leercultuur. ,,We bieden dus meer dan alleen het aanvragen van de subsidie," meldt Kraan. ,,We kunnen bedrijven ondersteunen met een compleet inhoudelijk traject. En daarnaast zorgen we ook voor bijvoorbeeld de rapportage achteraf."  De overheid stelt tussen de € 5000,- en € 24.999,- beschikbaar voor een individueel MKB-bedrijf (voor landbouw maximaal € 20.000,). Voor samenwerkingsverbanden kan de subsidie oplopen tot € 500.000,-. Van de ondernemingen wordt een eigen bijdrage verwacht van meestal 20% en soms 40%. Dit budget kan ingezet worden om bijvoorbeeld een opleidingsplan te maken, maar ook om een permanente leercultuur te ontwikkelen.

Whitepaper

Voor individuele ondernemingen start de inschrijving op 2 maart. De subsidie wordt toegekend op basis van volgorde van inschrijving. Het is zaak om er snel bij te zijn. In maand februari kunnen de consultants van SlimPartners de aanvraag voorbereiden. Voor grootbedrijf en samenwerkingsverbanden start de inschrijving op 1 april. SlimPartners heeft op haar website een whitepaper geplaatst waarin alles over de SLIM-regeling staat. www.slimpartners.nl.