Raamverhalen van jonge Ermelose ondernemers

ERMELO – Het coronavirus heeft voor veel mensen het dagelijks leven veranderd. Ook zelfstandig ondernemers hebben ineens een andere agenda. In de serie Raamverhalen geven we een kijkje in het leven van een aantal Ermelose ondernemers in coronatijd. Vandaag het Raamverhaal van Hammie van Heukelum.

Van Heukelum zit pas twee jaar in de modebranche. Daarvoor heeft zij ruim 20 jaar bij de politie gewerkt in allerlei functies, van politieagente op straat in Den Haag tot leidinggevende binnen de Nationale Politie. Na haar HBO studie management met specialisatie psychologie en coaching was zij toe aan een nieuwe uitdaging. Het ondernemerschap lonkte, iets wat ze al kende vanwege de werkzaamheden van haar man Richard. Ook hier zag zij net als in haar eerdere functies de mogelijkheid tot ontwikkelen. Het begon met Moda.Donna E.SI en sinds september 2019 werd het MD Fashion & Shoes. Hiervoor werd het naastgelegen pand verbouwd en breidde het assortiment uit met schoenen.

Corona

En toen was daar ineens Corona.. hetgeen niemand in zijn winkel of bedrijf wil hebben. Sommige winkels gingen meteen dicht anderen bleven wel open. Hammie maakte de weloverwogen keuze om open te blijven. ,,Volgens de richtlijnen van het RIVM kunnen wij dit veilig doen. Ook heb je de verantwoording voor je collega’s die je graag aan het einde van de maand wil betalen. En dan heb ik het nog niet eens over alle rekeningen van leveranciers en dergelijke.” De jonge Ermelose ondernemer vindt het fijn dat er regelingen zijn, maar denkt ook dat het economisch bijna niet kan. ,,Het geld zal ergens vandaan moeten komen." Dus waar de economie door kan draaien, met inachtneming van alle veiligheidsmaatregelen, lijkt dat haar de beste keuze.

Aanpassingen

De ontwikkelingen door het coronavirus zorgden ook bij Van Heukelum voor een schok. Toch besloot ze vervolgens in overleg met haar collega’s (op veilige afstand van elkaar) om te kijken wat er wel mogelijk was. ,,Het was goed om te polsen hoe zij er in stonden en hoe we dingen konden aanpakken met de gezondheid voorop." Ze spraken met elkaar door hoe om te gaan met het ontsmetten van spullen tot ontsmetten van de klanten zelf bij binnenkomst. ,,Over hoe je toch klanten kunt helpen, zonder ze aan te raken en ze toch van goed advies te kunnen voorzien. Een voorbeeld is dat we bijvoorbeeld zelf voordoen hoe je een riem of sjaal omdoet en door bijvoorbeeld de schoenen klaar zetten op de pas-bank en vooral door praten klanten te begeleiden. En dan ook zeggen dat de klant het niet moet aanschaffen als hij of zij twijfelt. Dat wordt gewaardeerd.”

Private shopping

Vervolgens besloot Van Heukelum ook Private shopping te promoten. ,,Dit was al een mogelijkheid, maar daar werd bijna geen gebruik van gemaakt. Nu wordt daar wel gebruik van gemaakt, net als de bezorging." Dat deed de Ermelose ondernemer overigens ook voorheen al voor klanten die niet naar de winkel konden komen. ,,We merken dat deze service echt een aanvulling is op het gewone shoppen," aldus Hammie van Heukelum. ,,En dat we nu net die extra aandacht kunnen geven aan bijvoorbeeld mensen in vitale beroepen of mensen die vanuit veiligheid daar de voorkeur aan geven, dat is gaaf." Het lijkt de jonge ondernemer een mooie ontwikkeling om ná Corona Private shopping aan te bieden. ,,En dan ook gezellig met vriendinnen, collega’s of familie."

Niet even knuffelen

Als laatste geeft ze aan dat in deze periode 'samen' meerdere betekenissen heeft gekregen. ,,Niet even samen met haar familie of vrienden, niet even knuffelen of samen een wijntje drinken." Wel ervaart ze de mooie ontwikkeling in de samenwerking tussen ondernemers onderling. Zoals bijvoorbeeld elkaar meer opzoeken (figuurlijk dan;)…) en dat wil zij graag voortzetten in het traject De Nieuwe Winkel Straat (DNWS) van InRetail) dat vlak voor de coronacrisis was gestart met de gemeente, Rabobank, vastgoed en ondernemers.

Dit raam-interview is de tweede uit een reeks. De eerste kan je hier vinden. Het is een initiatief van een aantal jonge Ermelose ondernemers in samenwerking met Ermelo van NU.