Raamverhalen van jonge Ermelose ondernemers

ERMELO – Het coronavirus heeft voor veel mensen het dagelijks leven veranderd. Ook zelfstandig ondernemers hebben ineens een andere agenda. In de serie Raamverhalen geven we een kijkje in het leven van een aantal Ermelose ondernemers in coronatijd. Vandaag het Raamverhaal van Geri Westerink-Raven.

Westerink begon op haar 26e haar eigen kapsalon Timeless Hair Passion. Na haar kappersopleiding, praktijk ervaring bij Cosmo Hairstyling Ermelo, en als docent aan de kappersakademie, besloot ze voor zichzelf te beginnen. Ze werkte ruim 40 uur in de week. Maar na de komst van Jidde, een jaar geleden, bracht ze dit terug tot gemiddeld 28 uur om meer tijd met haar gezin door te brengen. Een mooie balans totdat de coronacrisis kwam.

Onduidelijkheid

,,Er was een hoop onduidelijkheid, zowel privé als zakelijk,” vertelt ze. ,,Want vanaf 15 maart werden er maatregelen genomen waardoor hun 1-jarige zoontje Jidde niet meer bij de kinderopvang terecht kon. En opa en oma laten oppassen werd ook niet geadviseerd, dus Jidde bleef thuis.” De meeste kapsalons bleven open. Westerink vond het echter lastig in verband met de 1,5 meter regel. Uiteindelijk kwam de ANKO (Algemene Nederlandse Kappers Organisatie) met het advies om te sluiten vanaf 17 maart. ,,Eindelijk duidelijkheid. Ik ben alle klanten gaan afzeggen en heb verteld dat ik tot 6 april mijn werkzaamheden niet meer mocht uitvoeren.” 

Wijsheid

Later bleek dat de kapsalons niet dicht hoefden, maar zich wel aan de richtlijnen van het RIVM moesten houden. Voor alle kappers brak opnieuw een onzekere periode aan. ,,Wat is wijsheid, wat moet ik doen?” Gelukkig was daar op 23 maart het definitieve besluit om tot 6 april dicht te moeten. ,,Dat was ook erg fijn in verband met de verdeeldheid onderling in de branche,” aldus Geri Westerink. ,,Want wanneer je 1,5 meter afstand moet houden, kan je je werk simpelweg niet uitvoeren. Maar wanneer je vanuit de overheid hoort dat dit wel is toegestaan onder kapsalons, begrijp ik ook dat mensen wél open zijn gebleven. Doordat er duidelijkheid kwam, kwam er ook rust. Inmiddels is bekend geworden dat ik tot 28 april mijn werkzaamheden niet meer mag uitvoeren en heb ik dus weer een hoop klanten moeten afbellen.” Dat gaf de Ermelos ondernemer wel gelijk de rust om na te denken. ,,Wat ga ik doen, waar krijg ik nog meer energie van? Ik ben online trainingen aan het volgen om bij te blijven met technieken. Ook ben ik een paar ideeën aan het uitwerken om te gaan vloggen of kleine workshops online te geven. De eerste vlog staat inmiddels online en kan worden bekeken via mijn social media kanalen.”

Koude kleren

Het is Geri Westerink allemaal niet in de koude kleren gaan zitten. Wel is ze blij met de duidelijkheid. Nu zit ze thuis en zorgt ze fulltime voor hun zoontje. Haar man is leraar en zijn werk gaat gewoon door. De eerste week was heftig voor haar. Het was erg onwennig en het feit dat ze geen doel meer had in de week viel haar zwaar. De tweede week hebben Geri en haar man daarom een planning gemaakt. ,,Wat gaan we gedurende de dag doen en wie zorgt wanneer voor Jidde. Het gaat nu goed, een fijn ritme is gevonden.” Wel mist ze haar werk als kapster, het contact met de mensen. Vanuit de woonkamer loopt ze zo haar kapsalon in en die leegte is erg confronterend. Westerink: ,,Ik begrijp natuurlijk dat deze maatregel nodig is en sta er voor 100% achter. Maar ik kijk uit naar het moment dat Rutte gaat zeggen; Omhels elkaar maar weer, wat een feest, wat een vrijheid. Dat we weer mogen doen wat altijd zo normaal was, de vrijheid om naar familie en vrienden te gaan en er samen op uit te gaan. Dat ben ik nu wel extra gaan waarderen.”

Dit raam-interview is de eerste uit een reeks. Het is een initiatief van een aantal jonge Ermelose ondernemers in samenwerking met Ermelo van NU.