De evenementensector ligt compleet op zijn gat

ERMELO – Kan Sinterklaas dit jaar wel komen? Het lijkt nog ver weg, zo ver dat premier Mark Rutte er nog geen uitspraak over doet. Maar Ermeloër Henri Vinke, een van de organisatoren van de landelijke intocht, wil daar wel iets over zeggen.

De eigenaar van Vinke Vision is al een aantal jaren betrokken bij dit grootse kinderfeest, de landelijke intocht. ,,Over een week of vijf zouden we beginnen met de organisatie,” vertelt hij terwijl hij een vrijwel lege agenda toont. 95% van zijn werkzaamheden hebben te maken met grote evenementen. Die zijn sinds de coronacrisis allemaal afgelast. ,,Normaal gesproken maakt de NOS nu ongeveer bekend in welke stad Sinterklaas zou aankomen. En dan gaan voor ons de werkzaamheden van start.” Vinke Vision is een fullservice mediabedrijf dat zich richt op evenementen- en videoproducties. Het Ermelose bedrijf maakt al jaren grote producties, van creatief concept tot eindproduct.

Lekkage 

Henri Vinke en Piet van der Meulen, twee lokale ondernemers die vooral faciliterend een grote rol spelen in de evenementenbranche. De sector ligt compleet op zijn gat. ,,We hadden dit seizoen zoveel evenementen gepland dat in Nederland alle zeilen moesten worden bijgezet om voldoende materiaal en voldoende menskracht te hebben. Denk daarbij aan het EK voetbal, aan Sail, maar ook Lowlands etc. “ Van der Meulen had daarom begin dit jaar tonnen extra geïnvesteerd in materiaal. ,,Dat had ik ook echt extra nodig en dat kon omdat we een overvolle agenda hadden. Nu hebben we niks, alles staat stil.” Zijn grootste zorg zijn de tien gezinnen die 'eten' van zijn bedrijf. ,,Daarnaast hebben we allebei veel seizoenskrachten,” vult Vinke aan. Nadenken over de anderhalve meter economie in hun branche kunnen ze nauwelijks. ,,We zijn afhankelijk van beslissingen, de enige zekerheid is dat we tot 1 september helemaal niks kunnen," stelt Van der Meulen. Beiden maken zich zorgen over de verdeling van steunmaatregelen. Waar komt dit terecht? ,,En als we straks weer van start mogen, dan duurt het nog vijf jaar voordat we weer zijn waar we nu waren," aldus Vinke. Hij is vooral bang dat er door deze crisis een behoorlijke lekkage aan vakkennis zal wegvloeien. 

Onzekerheid

Terug naar Sinterklaas. De onzekerheid in de branche is groot. ,,Wanneer mogen we weer wat en wat mogen we dan?” Vinke kan snel schakelen, maar kent de lange procedures die het organiseren van evenementen met zich meebrengen. ,,Als Sinterklaas niet doorgaat, dan kunnen we pas weer wat in maart 2021. Ik weet niet hoe we die tijd moeten overbruggen. Zowel Vinke als Van der Meulen zijn blij met de overheidsmaatregelen, al zijn die zeker niet voldoende om te overleven. ,,Wat lastig is, is de vraag wat hierna gebeurt.” Van der Meulen doelt hiermee op de fase als het bedrijfsleven weer kan opstarten en er geen compensatie meer is. ,,Dan kunnen we niet gelijk volop draaien en dan hebben we alle reserves wel verbruikt.” Voor Van der Meulen, eigenaar van Fence4Events is 2020 sowieso voorbij. ,,In september eindigt ons seizoen. Dit is een verloren jaar.”

Banen op het spel

De mannen zijn rasoptimisten en willen niet klagen, maar omdat ze altijd faciliterend werken, en dus niet zichtbaar zijn, vallen ze nu ook overal buiten. De compensatie van de evenementenbranche gaat dan ook voor een groot deel aan hun voorbij. Organisatoren en artiesten laten momenteel flink van zich horen. Zij roepen op de tickets vooral te bewaren voor volgend jaar. Zo houden organisaties wat geld vast, maar toeleveranciers krijgen hier niets van. ,,Gemaakte afspraken zijn domweg geannuleerd,” aldus Van der Meulen. Hij is bang dat bedrijven gaan omvallen. ,,Dan verliezen we materiaal, expertise en de mensen. Ik weet niet hoe lang het duurt voordat we dan weer van zoveel grote evenementen kunnen genieten.” Vooral ook omdat grote evenementen afhankelijk zijn van grote sponsoren. ,,Vraag is of die bedrijven dat kunnen blijven doen, of misschien een jaartje overslaan." Wat de mannen zeker weten is dat er in deze sector heel veel banen op het spel staan.