Raamverhalen van jonge Ermelose ondernemers

ERMELO – Het coronavirus heeft voor veel mensen het dagelijks leven veranderd. Ook zelfstandig ondernemers hebben ineens een andere agenda. In de serie Raamverhalen geven we een kijkje in het leven van een aantal Ermelose ondernemers in coronatijd. Vandaag het Raamverhaal van Gerrian de Haan-Heimensen. Ze heeft sinds 21 jaar haar eigen schoonheidssalon.

De Ermelose ondernemer is begonnen in een gezondheidscentrum in Putten, maar heeft nu al jaren een praktijk aan huis in Ermelo. Zij heeft de opleiding schoonheidsspecialiste en de voortgezette opleiding gevolgd. Daarnaast houdt Gerrian Heimensen haar kennis op peil door elk jaar cursussen en bijscholingen voor producten te volgen. ,,Ik heb het allermooiste vak gekozen! Vooral die leuke mensen allemaal met die heerlijke verhalen: Ik hou d’r zo van!!!" Samen met haar man heeft ze een tweeling (jongen en meisje) van 8 jaar, waar ze enorm van geniet. Ook sport ze nog tussendoor; hardlopen en racefietsen. Een bezige bij dus.

Op z’n kop….

,,Tja, toen kwam die Corona onze kant op," aldus de zelfstandig ondernemer. ,,Eerst leek het ver weg, maar al gauw kwam het steeds dichter bij. Toch maar gewoon doorwerken, dan zien we wel verder." Ze had nog geen last van klanten die hun afspraak afzegden, wel informeerde ze mensen over protocollen. Als ze verkouden waren, konden ze toch maar beter niet komen. ,,En zo ga je dan maar door… Maar in diezelfde week werd het op alle vlakken toch al wel erg onrustig… Ons leven werd op z’n kop gezet door een virus. Stukje bij beetje perkt het onze vrijheid in, bezet het onze gedachten en doet onze verwachtingen over de nabije toekomst kantelen. Alles is anders geworden en niemand weet hoe we er aan die andere kant uitkomen.”

Beste keuze

Ondertussen had Heimensen de coronaregels al via de ANBOS (Algemene Nederlandse Branche Organisatie Schoonheidsverzorging) op de wachtkamerdeur en buitendeur gehangen en verdere voorzorgsmaatregelen getroffen. Ze volgde het nieuws en het nieuws van de ANBOS op de voet. In eerste instantie hoefde ze niet verplicht dicht. Maar wat doe je dan?? Heimensen dacht erover om toch nog maar open te blijven. Maar dat voelde niet goed omdat ze zich niet aan die anderhalve meter kan houden met een klant. Ze vroeg zichzelf af 'Wil ik dit wel?' Nee, dat wilde ze niet. ,,Daarom deed ik de deuren van mijn salon dicht. Dat leek mij de beste keuze. Gezondheid boven alles!”

Gevoel bevestigd

Enkele dagen later kwam ook de brancheorganisatie ANBOS met de mededeling, dat de schoonheidssalons etc. dicht moesten omdat deze zich niet aan die richtlijnen van het RIVM kunnen houden. Gerrian Heimensen baalde er echt van, maar haar gevoel werd bevestigd en dat gaf haar ook weer een soort van rust en vertrouwen.

En nu?

Ze is nu fulltime moeder en juf, in ieder geval, en daar is ze al best druk mee. ,,Maar verder helemaal niet meer werken, dat was voor mij geen optie. Tja; wat ga je doen deze tijd?" De ondernemer weet dat mensen behandelen nu niet kan, maar er zijn wel heel veel mensen die haar producten gebruiken en daar ging ze dus gelijk mee aan de slag. Gerrian Heimensen benadert nu al haar klanten om aan te geven dat ze gewoon hun producten bij haar kunnen afnemen. ,,Via de app, mail of telefoon kunnen ze bestellen. Ik hang het dan aan de deur. Zo kunnen toch de klanten doorgaan met hun producten en ik hou contact met mijn klanten. Dat voelt goed, heel goed.”

Het ‘wij’ blijft over

Door alles heen voelt Heimensen de saamhorigheid, de gemeenschapszin. Maar ook de creativiteit om zich heen. ,,Er is één ‘schuitje’ en daar zitten we allemaal in,” zo zegt ze. ,,We dragen samen de ellende en daardoor valt het ‘zij’ weg en blijft het ‘wij’ over.” Ineens zit ze thuis, ineens voelt zelfs boodschappen doen als een hachelijke onderneming. Kinderen ineens thuis van school. Er is stilte. Leegte. Een tijd die je ineens anders moet invullen. Keuzes heroverwegen. Nieuwe prioriteiten stellen. Het harnas van druk, druk, druk af te leggen en zichzelf de ruimte te gunnen om bewuster en aandachtiger te leven. Ze is positief, nu en voor de toekomst. Heimensen is gebrand om weer lekker aan de slag te gaan en om de mensen en haar behandelingen weer uit te voeren. ,,Kom maar op!" zegt ze enthousiast. ,,Ook privé, elkaar weer in de armen te sluiten en met familie en vrienden de leuke dingen weer te delen. Want ik mis ze enorm. Maar eerst in goede gezondheid ‘samen’ dit virus uitdoven. Gezondheid voorop."

 Dit raam-interview is de zevende uit een reeks. De eerste, tweede, derde, vierde, vijfde en zesde kun je hier vinden. Het is een initiatief van een aantal jonge Ermelose ondernemers in samenwerking met Ermelo van NU.