Komt het positieve besluit nog op tijd? 

ERMELO - Kappers en horeca-ondernemers staan te popelen om de deuren van hun bedrijf weer te openen. Of dat op korte termijn gebeurt, hangt niet zozeer af van in hoeverre de winkels en restaurants zijn ingericht op de anderhalvemeter-samenleving. Volgens premier Mark Rutte heeft het meer te maken met de drukte op straat. Sommige ondernemers in Ermelo vragen zich af of een positief besluit van Rutte nog wel op tijd komt.

Nu de druk op de intensivecareafdelingen afneemt en het aantal besmettingen een positieve trend in de curve laat zien, hopen de horeca-ondernemers dat er een puntje aan de horizon komt. Daar wil de premier nog niet naar kijken. Hij vindt het onverstandig om nu de horeca en kappers ruimte te geven binnen de noodmaatregelen. Volle terrassen zoals op de foto zijn voorlopig een illusie.

Volle tank

Kappers hebben hun zaak veelal voorzien van de benodigde beschermingsmaatregelen in de hoop aan de slag te kunnen. ,,Er zijn bedrijven die een volle tank hadden, maar die raakt nu hard leeg,” zegt Nero de Boer, eigenaar van Nero Barbershop symbolisch. ,,En met een lege tank kom je nergens, maar met een halfvolle tank zijn er in ieder geval nog mogelijkheden.” Dit vergelijk maakt hij omdat ondernemers de ‘motor’ van de samenleving zijn. ,,Zoals je hebt kunnen zien, zijn er aardig wat ondernemers die zich van de creatieve kant laten zien en daardoor deze crisis overleven. Er is geen gemeente, geen land, geen samenleving die zonder ondernemers iets kan bereiken.”

Onwerkbaar

Horeca-ondernemer Ruurd Post zegt dat 1,5 meter afstand houden in veel horeca 'onwerkbaar' is. Hij wordt hierin gesteund door de branchevereniging. Deze stelt dat het in veel situaties 'technisch onmogelijk' is. Bovendien lijkt het financieel niet haalbaar vanwege de kosten die horeca-ondernemers hebben. ,,Als ik meer afstand moet houden, betekent dat simpelweg minder omzet,” aldus Post. Daarnaast is zijn restaurant op een aantal plaatsen eenvoudig te smal. Wat dat betreft zijn aanpassingen in een aantal winkels eenvoudiger te realiseren. Zo heeft de schoenenzaak Ziengs altijd al brede paden. Door een limiet aan het aantal klanten te stellen en een scherm bij de kassa te plaatsen, is de winkel coronaproof. ,,Het enige lastige is dat we niet kunnen helpen bij het passen van schoenen,” vertelt Khadija Yousfi Charrak, filiaalmanager bij Ziengs. ,,Ik mis de kindervoetjes,” zegt ze liefdevol. Mede door hun webwinkel draait de winkel nog op volle toeren. Dat geldt niet voor de kappers, die vijf weken geleden de deuren moesten sluiten. ,,En de kosten lopen door,” reageert Nero de Boer. ,,Natuurlijk zijn er regelingen, vastgoed-eigenaren die de huur door willen schuiven, maar ook leveranciers die niet leveren zolang je niet hebt betaald. En ik heb zelf nog niemand van de gemeente of het college gezien of gesproken om mij een hart onder de riem te steken.”

Spinnenweb

Dat laatste vindt De Boer zeer kwalijk. ,,De hele samenleving is net een spinnenweb en de gemeente is de spin in dat web. Zodra er een gat in het web komt, zal de gemeente zijn rol moeten pakken. Alleen zo houden we een gezonde samenleving!” De Ermelose ondernemer is vooral bang voor het domino-effect. Als ondernemers elkaar niet meer betalen, dan kan iedereen omvallen. Dat moeten we zien te voorkomen door water bij de wijn te doen. En daar heb je de bank, de leverancier, de vastgoed-eigenaar, maar vooral ook de gemeente bij nodig. Het heeft weinig nut als ik mijn vaste lasten doorschuif en opstapel, want uiteindelijk moet het wel betaald worden.” Wat de Ermelose barber vooral mist is samenwerking van alle partijen. ,,Als je nu bij de bank aanklopt, dan ben je weken verder voordat je geholpen wordt. En helaas kan dat voor sommige ondernemers te laat zijn.”