Gratis voelbare kaarten voor blinden en slechtzienden

ERMELO – Vanaf vandaag zijn er ook wenskaarten speciaal voor mensen met een visuele beperking. Zo kan men met deze voel-wenskaarten iemand die blind of slechtziend is een hart onder de riem steken. De Christelijke Blinden Bibliotheek (CBB) heeft met nieuwe technieken een collectie inclusieve wenskaarten ontwikkeld.

,,Mooi om te zien, maar belangrijker nog: ook mooi voor mensen die niet op de normale manier kunnen lezen," vertelt Martin van Emous namens CBB. ,,Het leuke is dat ze ook gratis te verkrijgen zijn!" Een leuk kaartje sturen naar iemand met een visuele beperking is nog niet zo makkelijk. Zeker niet wanneer de persoon afhankelijk is van braille. De CBB heeft hiervoor de oplossing bedacht: wenskaarten met braille. ,,Maar om het écht leuk te maken, zijn nu ook de afbeeldingen op deze kaartjes voelbaar gemaakt," aldus Van Emous. ,,De CBB heeft innovatieve technieken ontwikkeld om dit mogelijk én betaalbaar te maken."

 Succes

Afgelopen week lanceerde de CBB een collectie van veertig voelbare wenskaarten met braille. De kaarten zijn te krijgen in verschillende categorieën. Uit deze collectie zijn voor de duur van de coronacrisis vier kaarten gratis te bestellen. ,,Deze kaarten zijn speciaal bedoeld om mensen een hart onder de riem te steken. Want juist ook voor mensen met een beperking kan de coronacrisis een moeilijke periode zijn," zo vertelt Van Emous. Helemaal nieuw is het overigens niet. Eind 2019 bracht de CBB al voelbare kerstkaarten uit. ,,Dit was een groot succes. De kaarten werden met enthousiasme ontvangen. Zozeer zelfs dat de kaarten al snel uitverkocht waren. Met deze nieuw kaarten wordt de collectie verder uitgebouwd." De CBB zal nieuwe kaarten blijven ontwikkelen, waardoor er een steeds ruimere keuze ontstaat. Wie kaarten wil bestellen kan dit doen op de Leesbutler.