'Een rare keuze van het kabinet'

ERMELO – Teleurstelling en onvrede overheerst bij eigenaren van fitnesscentra. De ondernemers hadden afgelopen weken veel tijd, geld en energie gestoken om aanpassingen te doen in hun sportschool.

Johan van Ginkel van Giga Fitness had alles aangepast op de 1,5 meter. ,,Alle apparaten staan op afstand, lijnen over de vloer, stickers geplakt. De balie is afgeschermd met plexiglas,” meldt de Ermelose ondernemer. Hij had zelfs een ruimte gereserveerd voor mensen die alle contact willen mijden. Ook bij FlexiFitness waren ze helemaal klaar voor opening. Angelique van Dalen: ,,We kunnen zelfs 2,5 meter garanderen!” Ze hebben allerlei investeringen gedaan omdat premier Mark Rutte al had laten vallen dat bedrijven mee moesten denken over maatregelen. ,,We begrijpen er dan ook helemaal niets meer van!” Van Dalen gaat hierover dan ook samen met andere sportscholen de strijd aan. ,,Ik had al een advocaat benaderd, maar we maken natuurlijk geen schijn van kans tegen de overheid.” Ze wil overigens wel benadrukken dat gezondheid voorop staat. Maar waarom sportscholen niet open mogen, begrijpt ze niet.

Rare keuze

Ook Van Ginkel noemt het een rare keuze van het kabinet. ,,Ik begrijp ook niet dat wij in hetzelfde pakket zitten als sexwerkers en sauna's. De sportscholen zouden bij opening juist zorgen voor minder sporters op straat en in parken. Deze beslissing toont aan dat ze meer luisteren naar de lobby dan denken met gezond verstand.” Toch laten de ondernemers zich niet uit het veld slaan. ,,De fitnessbranche heeft zich afgelopen tijd te stil gehouden,” stelt Van Ginkel. ,,Ik ga het daarom ook niet aanvechten.” GigaFitness maakt een buitensportprogramma, want dat mag wel. ,,Het ergste is dat er mensen met diabetes en hoge bloeddruk nu enorm achteruit gegaan zijn,” zegt Van Ginkel vervolgens. ,,Dit brengt meer schade aan de maatschappij dan dat men nu denkt.” Die mening deelt ook Olav Pranger van Get Healthy. Wat hem betreft is het openen van sportscholen belangrijk voor een gezonde leefstijl. Hij betreurt het dan ook dat zijn bedrijf en de sector weggezet worden als zweetruimtes. ,,Maar we dealen met de situatie! Ook wij maken een buitensportprogramma. Daarnaast gaan we door met Get Healthy TV en kijken we wat er wel mogelijk is.

Strijdbaar

De Ermelose sportschooleigenaren zijn strijdbaar. Ze hebben trouwe abonnees en zijn trots op hun concept. Van Dalen: ,,Maar wie gaat de kosten tot 1 september betalen, daar horen we niets over!” Het is dan ook niet ondenkbaar dat er in deze branche ondernemers gaan ‘omvallen’. Het is voor de drie ondernemers niet te bevatten dat volgende week de zwembaden weer open mogen, dat nagelstylistes aan het werk mogen en dat hún bedrijf gesloten moet blijven tot na de zomer. Enige frustratie is dan ook logisch. Van Ginkel: ,,Een aantal mensen denkt nog steeds dat er in sportscholen alleen maar opgepompte kleerkasten zitten met een te laag ego. Dat is al lang niet meer. Ik heb heel veel mensen die door sporten na een revalidatie van een blessure of ziekte willen herstellen.” Ook zijn er mensen die weer fit willen worden na een chemobehandeling, mensen die moeten bewegen om spieren actief te houden. ,,Dat is wat anders dan dat de overheid wellicht denkt met hijgende mensen op een spinningbike,” aldus Van Ginkel.