Raamverhalen van jonge Ermelose ondernemers

ERMELO – Het coronavirus heeft voor veel mensen het dagelijks leven veranderd. Ook zelfstandig ondernemers hebben ineens een andere agenda. In de serie Raamverhalen geven we een kijkje in het leven van een aantal Ermelose ondernemers in coronatijd. Vandaag het Raamverhaal van Chantal Westhuis. Sinds oktober vorig jaar is zij haar eigen praktijk New Dynamix coaching en training gestart. Hierbij richt zij zich op de werkende moeder en op teamtrainingen op het gebied van communicatie, kwaliteiten, conflictmanagement en het verminderen van het ziekteverzuim. 

Westhuis: ,,Door coaching in beide takken in te zetten worden resultaten snel zichtbaar en dit werkt door in privé en werksituaties." Het ondernemen is voor de jonge ondernemer compleet nieuw en vergt veel kennis op onbekende vlakken. Met haar coach-diploma op zak en een inschrijving bij de KvK ging het avontuur van start. Het bedenken van een naam, logo, website en bedrijfsstrategie nam veel tijd in beslag. Maar vol trots ging ze met de trainingen, 1 op 1 sessies en workshops de wijde wereld in. Net na de eerste geslaagde teamtraining en de tweede in de planning, werd het onrustig. Afspraken bij gemeenten werden geannuleerd en hierop volgden er meer. Individuele sessies gaf ze vanuit huis en dat werd een onmogelijke opgave met twee jonge kinderen die niet naar school en het kinderdagverblijf konden. Haar vriend werkt in de bouw en dat gaat gewoon door. ,,En op mijn vangnet kan ik ook niet terugvallen, want die werken of in de zorg of zitten in de risicogroep,’’ vertelt Chantal Westhuis.

Onrust

,,Kort was er onrust en onmacht, want hoe moet dat? Nu ik van de één op andere dag thuis juf ben?” aldus de coach. Dit bleek lastig met een 4-jarige die niet van kleuren en knutselen houdt en elke opdracht tot een strijd maakte. ,,Een hele uitdaging," zo vertelt ze. ,,Ondanks dat heb ik me binnen no-time weten te herpakken en ben ik gaan kijken naar wat wel mogelijk was.’’ Waar voorheen haar 1 op 1 coach sessies vanuit huis plaatsvonden, is ze nu volledig online bezig. ,,Inmiddels heb ik de eerste webinar over grenzen aangeven gegeven," vertelt ze enthousiast en binnenkort volgen er meer. Ook is haar e-book is klaar en staat de online training 'Succesvol grenzen aangeven' op het punt van lanceren. De 1 op 1 sessies gaan via beeldbellen en inmiddels heeft ze ook haar aanbod weten uit te breiden. Chantal Westhuis: ,,Alles bedenken, opzetten en werkend krijgen kost veel tijd en resulteert in late uurtjes en dat doe ik met veel plezier.’’

Tijd gunnen

,,Zonder alle opgelegde maatregelen had ik mezelf niet de tijd gegund om het zo op te zetten," vertelt de jonge ondernemer. ,,Uiteindelijk kan ik mijn klanten nog beter helpen en ondersteunen in bijvoorbeeld grenzen aangeven, balans tussen werk en privé en alle dagelijks dillema’s.” Haar coaching voorziet natuurlijk niet in de antwoorden op de vraag of probleem. ,,Door de juiste vragen en oefeningen zorg ik ervoor dat mensen zélf de antwoorden inzien. Zo ontdekken ze niet voor één situatie een antwoord, maar voor de vele situaties en uitdagingen die mogelijk nog komen.’’ 

Toekomst

Westhuis: ,,De huidige situatie is voor veel mensen een crisis op zich en dan zijn we er nog niet.’’ Ze hoopt dat als mensen tegen problemen van welk soort dan ook aanlopen ze tijdig aan de bel trekken. Toch hangt er volgens de Ermelose nog een taboe op coaching of therapie. Haar advies: zoek een coach waar jij je fijn bij voelt en dan kan je veel problemen voorkomen of oplossen. ,,Wacht niet op de juiste dag, maar start vandaag met kiezen voor jezelf.’’ Zelf kijkt Chantal Westhuis graag naar de mooie momenten, die ondanks de huidige situatie, wel mogelijk zijn. 

Dit raam-interview is de tiende uit een reeks. De eerste, tweede, derde, vierde, vijfde, zesde, zevende, achtste en negende kun je hier vinden. Het is een initiatief van een aantal jonge Ermelose ondernemers in samenwerking met Ermelo van NU.