Lichtontwerper krijgt grote waardering vanuit de branche

ERMELO – Vanmiddag werd via de live stream van de Broadcast Media Society van Broadcast Magazine de twaalfde Media Diamant uitgereikt aan Henk-Jan van Beek van Light-H-Art uit Ermelo.

Het was wel bekend dat de Media Diamant zou worden uitgereikt, maar nog niet aan wie. De Ermelose lichtontwerper Van Beek (58) werd thuis live overvallen door de cameraploeg van de BMS. De Media Diamant is dé onderscheiding en erkenning voor medewerkers achter de schermen van televisie, radio of internet. Via een videoverbinding met Beeld en Geluid in Hilversum kreeg Van Beek van televisieproducent Paul Römer te horen dat deze eervolle vakprijs hem echt verdiende. Daarnaast ontving de Ermeloër nog de felicitaties van Burgemeester Pieter Broertjes van de gemeente Hilversum.

Songfestival

Van Beek begon in 1982 als lichttechnicus bij de NOS en ontwikkelde zich al snel tot lichtontwerper. Hij maakte lichtontwerpen voor talloze programma’s en shows zoals Symphonica in Rosso, Frans Bauer, Dancing on Ice, Toppers in Concert maar ook vele musicals en grote bedrijfsevenementen. Dit jaar zou Van Beek ook het licht voor het Eurovisie Songfestival in Rotterdam ontwerpen, maar dat wordt nu verzet naar 2021. In 2006 richtte hij Light-H-Art B.V. op dat uitgroeide tot een internationaal bekend bedrijf van lichtontwerpers, associated lighting designers, belichters en operators. In wisselende teamsamenstellingen worden tientallen projecten ontworpen, voorbereid, getekend en op locatie begeleid. In binnen, en steeds vaker, tot ver over de grenzen.

Diamantmuur

De Media Diamant wordt uitgereikt als erkenning aan bijzondere medewerkers achter de schermen van radio, televisie en internet. In 2015 werd de eerste Media Diamant toegekend aan Regie Assistente Ilse Pollen. Hierna viel de eer aan Hoofd Geluidstechnicus Theo Rutten, Senior Geluidstechnicus Paul Raaijman, Projectbegeleider Juliet Wagenaar, Senior Cameraman Peter Bakker, Opnameleider Tommy Byrne, Steadicam Specialist Job Scholtze, Colorist Xandra ter Horst, Grippers Wouter Visser en Berto Oude Veldhuis en Workflow Specialist Martijn Swart . De prijs bestaat uit een plaquette, ontworpen door Anneke Schat, die wordt geplaatst op de Diamantmuur van het Joop van den Endeplein op het Media Park en een aquarel. De Media Diamant zal vanwege de Covid-19 beperkingen, later dit jaar feestelijk worden onthuld op het Media Park.