Romeinse beleving met The Box

ERMELO - ‘Je hoeft niet ver te reizen om vreemdelingen te ontmoeten’. Met die slogan lanceren recreatiebedrijven, het museum, Ermelo Buitenleven en vereniging Pauwer een RomeinenBox. Nu verre vakanties er even niet inzitten, is het leuk om dingen vlakbij huis te ontdekken. ,,Romeinen bijvoorbeeld,” zegt museumdirecteur Germa Greving. ,,Ermelo heeft belangrijke historische grond.” Geen suf, saai verhaal, maar vooral ruiken, proeven en beleven.

Nu de toeristen vooral in Nederland blijven, willen ze in hun eigen omgeving ‘ontdekken’. Daar leent Ermelo zich goed voor. Met een fietstocht, een wandeling over het marskamp - waar het verhaal van de soldaten ook te horen is, een collectie Romeinse vondsten in het museum, heeft Ermelo alle ingrediënten voor een experience in Romeinse sferen. In de ‘Fijn een Romein-Box’ (die hier te bestellen is) zitten ook Romeins brood, kruiden, wijn en worst. ,,Hiermee kan iedereen thuis of in zijn vakantiehuisje aan de slag,” vertelt Bert Onderweegs, die gezorgd heeft voor een stoer uiterlijk. Daarnaast is deze box gevuld met Romeinse weetjes.

Populair

Romeinen zijn populair, dat weet Germa Greving als geen ander. ,,Veel Romeinse historie ligt in het zuiden van Nederland. Grote kans dat de Romeinse Limes volgend jaar de status van Werelderfgoed krijgt. Maar diezelfde Romeinen hebben rond 170 na Chr. een mars gemaakt naar Ermelo. ,,Die sporen zijn vandaag de dag nog zichtbaar. Zo’n 6.000 Romeinse soldaten begaven zich op de Ermelosche Hei. Ze sloegen hun kamp op en bleven er enkele nachten.” Met de RomeinenBox willen de initiatiefnemers deze historie vertellen.

Beleving

Door een complete box aan te bieden, worden vakantiegasten, maar ook inwoners ontzorgd met een complete beleving. ,,We willen dit ook meer uitdragen aan de gasten op onze vakantieparken,” vertellen Sascha Kortlang en Alexander Haage. Zij weten inmiddels de weg naar het enige Romeinse Marskamp, de stille getuigen in de vorm van aarden wallen, die nog steeds te zien zijn op de hei. De ligging van het Romeins Marskamp in Ermelo is overigens heel bijzonder. Het ligt namelijk op twee dagmarsen van de Limes af. Die grens liep ruwweg van Katwijk naar Nijmegen. ,,Op het Marskamp hebben we een verhaal te vertellen, maar is er van alles te beleven in het museum,” aldus Greving. Het museum heeft haar deuren weken lang moeten sluiten tijdens de coronacrisis. ,,We hebben sindsdien alle benodigde maatregelen genomen zodat iedereen veilig een bezoek kan brengen.” Ook zijn er deze zomer tal van activiteiten in en rond het museum waardoor bezoekers oog-in-oog komen te staan met de Romeinen. De Fijn een Romein-Box bevat naast leuke, lokale producten, twee kaartjes voor het museum. Deze box (winkelwaarde 37,50) is nu te bestellen voor 29,95.