'De Veluwe is van ons'

ERMELO/ REGIO - 1.400 reacties kreeg het CDA op een enquête wat inwoners vinden van de voorgenomen recreatiezonering op de Veluwe. Vandaag bood Statenlid Daisy Vliegenthart uit Ermelo de reacties aan de gedeputeerde aan. 

Vliegenthart: ,,Wij wilden graag weten hoe inwoners en recreanten aankijken tegen de plannen om de Veluwe in zones op te delen. Van zones waar wandelaars, fietsers en ruiters ten volle kunnen blijven genieten en de natuur niet onbedoeld verstoren. Tot zones waar mensen niet meer mogen komen omdat de natuur meer bescherming nodig heeft. Vanwege Covid hebben we dat eens aangepakt via een enquête. En daar reageerden heel veel mensen op: 1.400!" Het thema leeft. Maar wat is de kern van de reacties? ,,Dat is heel duidelijk: De Veluwe is van ons. Punt," aldus de Ermelose. ,,Het grote deel van de mensen dat reageert is niet positief tegenover het afsluiten van delen van de Veluwe. Zeker in deze tijd is recreëren in de natuur belangrijker dan ooit. Er is qua kaders nu vooral gekeken naar effecten op de natuur en niet naar recreatie, toerisme en economie. Je moet bij zo’n afweging alle kaders meenemen want nu leidt het alleen maar tot polarisatie."

Niet met inwoners gesproken

Het Statenlid vindt dat het proces rond de recreatiezonering niet goed is gegaan. Er is met veel partijen gesproken, maar niet met inwoners, niet met recreanten. Dat had volgens haar wel gemoeten, en ook in een eerder stadium. Niet nu er al een kaart met gekleurde zones op tafel ligt. Vandaag is er in de Provinciale Staten gesproken over de recreatiezonering. ,,Onze inbreng is duidelijk, we zullen afwachten hoe Gedeputeerde Staten reageert," aldus Vliegenthart. De enquête is hier te vinden.