'We zijn ons echte goud aan het weggooien'

ERMELO - De ChristenUnie Ermelo presenteert een kieslijst met 21 namen. ,,Ook een aantal nieuwe namen,” vertelt lijsttrekker Ronald van Veen. ,,Dat moet ook, dat is goed voor de dynamiek.” De ChristenUnie was weliswaar de winnaar tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen in 2018, toch maakte de partij geen onderdeel uit van de coalitie. Dat zorgde voor een breder perspectief binnen CU Ermelo.

,,Het was leerzaam om aan de andere kant van de lijn te staan,” legt Van Veen uit. ,,Het heeft mij nog meer duidelijk gemaakt dat je het in de raad gezamenlijk moet doen, in welke rol dan ook.” Te lang is er gestreden. ,,Het was 10-11 en dat heeft ons veel te lang in de houdgreep gehouden. Dat was niet in het belang van het dorp.” Van Veen hoopt dat er na de komende verkiezingen een sterker evenwicht zal ontstaan. Nu de verkiezingscampagnes van start gaan, willen partijen graag uitdragen waar ze voor staan. ,,We willen allemaal het goede doen voor Ermelo. Belangrijk is om uit te gaan van het eerlijke verhaal. Hou de kiezer geen worst voor die er niet is,” aldus de lijsttrekker van CU.

Liesbeth Urbach

Nieuw op de lijst is Liesbeth Urbach. Deze Ermelose zat al in de raad in 2006 tot 2010, destijds gekozen met voorkeursstemmen. ,,Eigenlijk was ik er toen nog niet klaar voor,” vertelt ze. Urbach had toen jonge kinderen en het raadswerk was daarmee een zware belasting. ,,Inmiddels zijn de kinderen groter en ben ik zelf wat ouder. Nu is er ruimte voor.” Urbach was overigens achter de schermen en in het bestuur altijd aanwezig bij de partij. ,,En het bloed kruipt waar het niet gaan kan.” Ze heeft er ontzettend veel zin in. ,,We moeten goed kijken waar we het verschil kunnen maken. Ik denk daarbij aan jongeren, hoe houden we ze aan het werk en waar kunnen ze wonen?” Voor Urbach is het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt in Ermelo.

Bomenkap

Het is Van Veen een doorn in het oog telkens te moeten concluderen dat groen moet wijken voor stenen. ,,We zijn echt ons goud aan het weggooien,” zegt hij. Van Veen doelt daarmee op de bomenkap van de afgelopen jaren. ,,Laat ik het zo zeggen: Ermelo is er de afgelopen jaren niet groener op geworden. Dat ziet de ChristenUnie graag anders. Om dit te onderstrepen willen we tijdens de Boomfeestdag met de eerste zes kandidaten op de kieslijst symbolisch zes bomen planten. Groen is heel belangrijk voor de klimaatbestendigheid en de leefbaarheid van ons dorp.” Volgens de lijsttrekker is er geen tijd te verliezen. ,,Nu is het tijd om het tij te keren en goed te zorgen voor het groen dat we hebben.” Op de vraag wat er zeker verbeterd moet worden noemt Van Veen de communicatie. ,,Blijf in gesprek met betrokkenen, ook als het gaat om lastige/ langlopende dossiers. We moeten de dialoog blijven zoeken. Kijken naar mogelijkheden en in gesprek daarover blijven is een belangrijke waarde voor ons."