Samen praten en samen doen

ERMELO - Samen werken, elkaar leren kennen, creatief zijn en buiten de lijntjes durven kleuren. Dat waren veelgehoorde termen op de openbare thema-avond Zorg en Welzijn. Deze informatieve en succesvolle avond werd georganiseerd op initiatief van Progressief Ermelo’s raadslid René Arts en bestuurslid Jan Betten.

Eelco gaf als ervaringsdeskundige een inkijkje in zijn leven. Hij vertelde wat voor hem belangrijk is op gebied van wonen, sporten en werk. Eelco heeft in zijn vrije tijd veel aan maatjes die gezellig samen met hem koken of bijvoorbeeld samen met hem naar de kerk gaan. Het mooie is dat Eelco zelf weer een maatje is voor anderen door samen met hen te wandelen. De eerste stap ergens naar toe is vaak de lastigste vindt hij en dan is een maatje heel fijn.

Panel

Een breed samengesteld panel bestaande uit Mart Bakker namens de gezamenlijke kerken; Mathilde Thijssen van Welzijn Ermelo; mantelzorgconsulent bij Welzijn Ermelo Gerrie Faber; Daphne Fredriksen, werkzaam als ambulant werker bij Stichting Materra en Liset Schreuder, werkzaam bij ’s Heerenloo-Groot Emaus, ging onder leiding van Evelien Kars met elkaar en met het publiek in gesprek. De ervaring van de aanwezigen is dat je niet alleen met elkaar moet práten, maar het gewoon ook samen moet gaan dóen. Dus praktisch de samenwerking zoeken. De gezamenlijke kerken hebben op deze wijze samen met Welzijn Ermelo de Kledingbank weer opgang gekregen. Hierbij ervaren de aanwezigen dat de medewerkers van Meerinzicht, de organisatie die uitvoering geeft aan de WMO en de Participatiewet, in meer complexe situaties op afstand lijkt te staan. Als er eenmaal persoonlijk contact geweest is met de medewerkers, als men elkaar kent, dan gaat de samenwerking veel beter en kom je samen tot goede oplossingen.

Maatwerk en regie

De aanwezigen vinden het belangrijk dat er ruimte is voor maatwerk: wat heeft iemand nodig om verder te kunnen? Wanneer bijvoorbeeld een jonge vrouw met kleine kinderen door de ziekte van haar partner tijdelijk overbelast wordt maar volgens de regels niet in aanmerking zou komen voor huishoudelijke hulp tóch voor die periode hulp krijgt. Dat kan dan problemen op andere gebieden voorkomen. Goede regie is nuttig in situaties waarbij veel verschillende hulpverleners betrokken zijn en allemaal hun deeltje van de zorg doen. Daar is het principe van 1 gezin, 1 plan en vooral ook 1 regisseur onontbeerlijk. Door dit goed aan te pakken lever je goede zorg die waarschijnlijk op termijn ook nog kostenbesparend zal zijn.

Werkgroep

De aanwezigen hebben met deze avond een start gemaakt met de werkgroep Zorg en Welzijn. De komende jaren gaan zij samen werken aan onderlinge verbinding en zullen zij samen optrekken om zo te doen wat nodig is en om de Ermelose politiek te kunnen voeden. Wie meer informatie hierover wil hebben jan contact opnemen met René Arts via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.