Aardverschuiving in politieke arena

ERMELO – Even voor twaalf uur maakte burgemeester Dorine Burmanje de voorlopige verkiezingsuitslag bekend van de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Van de zeven deelnemende partijen werd de nieuwkomer één Ermelo de grote winnaar met ruim 2700 stemmen.

Vanaf 22.00 uur werden de uitslagen van de stembureau’s bekend gemaakt waarbij eerst de uitslag van de stemmen van maandag en dinsdag werden bekend gemaakt. Vanaf dat moment bleek de nieuwe partij één Ermelo al veel stemmen te hebben gekregen. Gaandeweg de avond kwamen er meer uitslagen binnen en rond half twaalf maakte burgemeester Dorine Burmanje bekend dat alle stemmen waren geteld waarop ze de voorlopige uitslag bekend maakte. Winnaar van de lokale verkiezingen was het CDA Ermelo met vooralsnog vijf zetels en 2939 stemmen. Tweede werd de nieuwkomer, ook met voorlopig vijf zetels en 2776 stemmen. Éen Ermelo, de partij die pas sinds 2021 van zich liet horen, liet hiermee zien dat de Ermelose stemmers toe zijn aan een ander politiek geluid in de gemeenteraad. Daarna volgden in volgorde van meeste stemmen ChristenUnie (1955,3 zetels), Progressief Ermelo (1878, 3 zetels), SGP (1570, 2 zetels), VVD (1353, 2 zetels) en als laatste BBE (803, 1 zetel).

Minder partijen

De opkomstpercentage in Ermelo was met 60,82 procent, hoog te noemen. Er werden 13.244 stemmen uitgebracht. In vergelijking met de gemeenteraadsverkiezingen 2018 bleek er wel een flinke verschuiving in de stemuitslag te zitten. Dat kwam niet door het aantal deelnemende partijen, nu zeven ten opzichte van acht in 2018. Het CDA Ermelo levert vooralsnog 1 zetel in, evenals PE en ChristenUnie Ermelo. Waar SGP Ermelo en VVD gelijk bleven, verloor BBE zelfs twee zetels. Lijsttrekker Han Wilhelm was niet heel somber: ,,Gelukkig nog één zetel, als het zo blijft. Dit hadden we natuurlijk ook wel verwacht.’’