Lokale politiek verrast door mogelijke komst kerncentrale

ERMELO/ REGIO - De vraag naar energie blijft groeien. Daarom ziet de Procincie Gelderland een belangrijke rol weggelegd voor kernenergie. De lokale politiek heeft hierbij nogal wat bedenkingen. Progressief Ermelo maakt zich zorgen over de mogelijke komst van een 'kleine' kerncentrale (SMR) naar een locatie nabij de grens tussen Ermelo en Harderwijk, dichtbij de Veluwe Randmeren.

Fractievoorzitter Evelien Kars (PE): ,,Afgelopen week werden we overvallen door het bericht vanuit de provincie Gelderland dat de Randmeergebied een zoekzone is voor de plaatsing van een SMR. In het rapport is een eerste verkenning gedaan, waarbij op basis van toekomstige energievraag en geschikte koelgebieden tot deze locatie is gekomen. Vragen over gevolgen voor natuur, toekomstige woningbouwlocaties, (kern)afval, recreatie, transport en kosten hebben nog geen plek gekregen in het onderzoek. Wij constateren dat de kosten van kernenergie torenhoog zijn vergeleken met andere energiebronnen: het opwekken van kernenergie is zo'n 2 tot 3 keer duurder dan zonne-energie. Het bouwen van een kleine kerncentrale zal naar schatting een investering van tientallen miljarden belastinggeld vragen. Het is dan ook te verwachten dat huishoudens veel meer voor kernenergie zullen moeten betalen."

Geen veilige oplossing voor nucleair kernafval

Daarnaast is er wereldwijd nog altijd geen enkele volledig veilige manier is om nucleair kernafval (vaak uranium) te verwerken of op te slaan. ,,Kernafval blijft zo'n 240.000 jaar radio-actief en daarmee zeer levensbedreigend voor mensen zoals kernrampen in het verleden hebben aangetoond. Het 'doorschuiven' van het kernafvalprobleem naar volgende generaties of andere plekken op de wereld zijn wat ons betreft principieel ongewenst," aldus de fractievoorzitter van PE. Uit het provinciaal onderzoek blijkt dat er vier regio’s in Gelderland aan de technische voorwaarden voor de komst van een SMR voldoen. Kars stelt echter dat de techniek achter een SMR, een kleine kerncentrale, nog in de kinderschoenen staat en verdere ontwikkeling naar verwachting nog zeker 20 a 30 jaar zal kosten. ,,Het is dus zeer twijfelachtig is of en wanneer een kleine kerncentrale een bijdrage zou kunnen leveren aan onze toenemende vraag naar elektriciteit."

Toenemende vraag naar elektriciteit

Het is een feit dat de vraag naar meer elektriciteit toeneemt en zal toenemen. Doordat we meer elektrische apparaten gebruiken, computers, online werken en digitalisering onmisbaar zijn geworden in ons leven en de toename van bijvoorbeeld elektrische auto's is het belangrijk dat we nadenken over hoe we onze stroom op een groene duurzame manier opwekken. Toch vindt Progressief Ermelo dat er meer aandacht moet zijn voor het afremmen van de enorm groeiende energievraag: de energie die je niet gebruikt, hoef je immers ook niet op te wekken. ,,Zoals het ook bijvoorbeeld een politieke keuze is om wel of geen 80 hectare groot nieuw industrieterrein te realiseren in het groen tussen Horst en de A28. Los van de verstening van dit groene gebied leidt dit tot enorme extra energievraag en stikstofuitstoot. Progressief Ermelo is hier dan ook tegen."

Maak zonnepanelen weer rendabel

Progressief Ermelo zou graag zien dat de Rijksoverheid, zoals tot enkele jaren terug het geval was, actief het aanschaffen van zonnepanelen stimuleert en zorgt dat het terug leveren van stroom aan het net loont. Juist ook mensen met een krappe beurs zouden hierbij financieel geholpen moeten worden. Windmolens kunnen hierop een goede aanvulling zijn, zolang deze geplaatst worden op locaties waar zo weinig mogelijk mensen nadelige gevolgen ondervinden. ,,We zijn blij dat er door het Rijk miljarden worden geïnvesteerd in het verbeteren van ons stroomnet, maar ook in betere en slimmere batterijopslagtechniek, zowel bij huishoudens thuis als op bedrijventerreinen. Progressief Ermelo gelooft dat dat de meest schone, betaalbare en toekomstgerichte manier is om aan onze stroombehoefte te voldoen." De Provincie vindt het belangrijk dat ook maatschappelijke randvoorwaarden en draagvlak een rol spelen in het proces. Daarom gaat men nu al in gesprek met gemeenten om in beeld te krijgen welke gemeenten positief staan tegenover de bouw van een SMR.