'We staan allemaal aan de lat'

ERMELO - In Nederland wordt veel stikstof uitgestoten. De meeste stikstof komt op de grond terecht en dat schaadt de natuur. Daarom moet de uitstoot van stikstof worden teruggedrongen zodat de natuurgebieden herstellen. Alleen dan komt er weer ruimte om te bouwen.Met die boodschap kwam gedeputeerde Peter Drenth maandag naar Ermelo. 

De provincie wil in zones van 500 meter rond natuurgebieden extra streng letten op stikstofuitstoot. Dat kan de realisatie van zestig woningen en twee scholen vlakbij de Groevenbeekse Heide in gevaar brengen. ,,We moeten meer in balans komen," zegt Drenth. Volgens de gedeputeerde ligt de verantwoordelijkheid bij de gemeente. ,,We moeten allemaal stappen zetten." Er ligt echter geen beleid om tot natuurherstel te komen. ,,Maar er moet dus iets gebeuren. Alle eigenaren van natuur moeten het beheren, niet zoals ze het mooi zouden vinden, maar in lijn met wat er is voorgeschreven voor de natuurlijke habitat." Drenth wil geen mensen van hun bedrijf zetten. ,,Dan is er maar één mogelijkheid en dat is aantonen dat we stappen maken om de natuur te herstellen." Als eigenaar van de Groevenbeekse Heide moet de gemeente iets gaan doen. Vanuit de provincie is er budget om bij te dragen aan natuurherstel.

500-meterzones

Het bedrijventerrein langs de A28 valt buiten de 500-meterzones, waardoor de gevolgen voor ontwikkeling in dit gebied niet direct wordt belemmerd. De komende achttien maanden zullen verdere regels worden uitgewerkt. Drenth benadrukt dat niet alleen de boeren verantwoordelijk zijn voor het terugdringen van stikstofuitstoot, maar dat iedereen een steentje moet bijdragen. ,,De honden op de hei zijn niet de oorzaak, vuurwerk is niet de oorzaak, maar alles bij elkaar zitten we met teveel stikstof neerslag." Bewijs van natuurherstel is cruciaal. Het hoeft niet volledig hersteld te zijn, maar er moet aantoonbare vooruitgang zichtbaar zijn. Hierdoor kan de vergunningverlening buiten de 500-meterzones op termijn weer op gang komen. 

Woningbouw en natuur

Maandagavond was vooral de woningbouw op het Callunaterrein belangrijk. De provincie onderzoekt of de uitstoot daar significant lager kan uitvallen dan in het verleden. ,,Er stond een zwembad dat veel gas verbruikte, daar komen duurzame woningen voor terug. Dat zou effect kunnen hebben op herstel, aangezien het fors terug gaat in emissie. Dat zou de richting van denken kunnen zijn. Met maatregelen die de natuur op de Groevenbeekse Heide verbeteren, zal het bijdragen aan de haalbaarheid van woningbouw. ,,Maar we zullen er allemaal stappen in moeten zetten," aldus Drenth. Een mogelijke maatregel is een uitlaatverbod voor honden op de heide.

Kwetsbaar

Drenth vindt niet dat alle stikstofproblemen op Gelderland mogen worden afgeschoven, enkel omdat de provincie veel natuurgebieden heeft. Ook in regio’s zoals Rijnmond moeten maatregelen worden genomen, aangezien ook de stikstofuitstoot daar vandaan zal neerslaan op de Veluwe. Maar de 500-metergrens is ingesteld omdat uit onderzoek blijkt dat de stikstofuitstoot in deze gebieden direct neerkomt op kwetsbare natuur. De provincie Gelderland ontvangt 800 miljoen euro voor natuurherstel op de Veluwe en kleinere gebieden rondom Winterswijk. Mocht binnen een 500-meterzone worden aangetoond dat natuurherstel succesvol is, dan kan de provincie overwegen om deze zone in de toekomst op te heffen. ,,U komt voor de vraag te staan: wat moet het zwaarste wegen. Soms kun je iets niet om iets anders wel door te laten gaan. Die keuze is aan u!" aldus de gedeputeerde, die vragen van raadsleden beantwoordde.