Raadsleden vragen interpellatiedebat aan

ERMELO - De oppositiepartijen BurgerBelangen Ermelo, VVD en SGP hebben voor de raadsvergadering van 8 januari 2015 een interpellatiedebat aangevraagd over het stuklopen van de voorgenomen ontwikkeling van het project De Witte Herbergh en 't Weitje.

'Tijdens de vergadering van de raadscommissie Infra & Ruimte van 9 december jl deelde wethouder Jan van den Bosch mee dat de initiatiefnemers de verdere ontwikkeling van dit project hebben gestopt', meldt de VVD. Een nadere verklaring werd door de wethouder niet gegeven. In de media werd projectontwikkelaar Bert van den Brink van VandenBrink Property BV geciteerd waarin hij nogal wat aanmerkingen had op de algemene houding van de gemeente Ermelo ten opzichte van lokale ondernemers. BurgerBelangen Ermelo, de VVD en de SGP willen van het college van B&W weten wat precies de oorzaak is van het nu mislopen van dit project en waarom de gemeenteraad tussentijds niet op de hoogte is gehouden van de lopende besprekingen en – kennelijke – wijzigingen in de betreffende plannen. De voltallige oppositie vindt dat het college van B&W snel duidelijkheid over deze kwestie moet geven en heeft schriftelijk inhoudelijke vragen gesteld als basis voor het aangevraagde interpellatiedebat op 8 januari 2015.

Interpellatiedebat

Een interpellatiedebat is een ingelast debat in bijvoorbeeld een Gemeenteraadsvergadering. Elk raadslid kan een interpellatiedebat aanvragen om inlichtingen van het college of de wethouder te krijgen. Als de vergadering met het verzoek tot interpellatie instemt (meerderheid) wordt dit als apart agendapunt in de vergadering behandeld. Er is geen beperking op verzoeken tot interpellatie. De voorzitter zal uiteraard wel ingrijpen als er onnodig word aangevraagd. De interpellant (degene die aanvraagt) krijgt de meeste spreektijd. Het verzoek tot interpellatie word meestal gecombineerd met het indienen van een motie. Een interpellatiedebat is voornamelijk bedoeld als er iets word ontdekt door bijvoorbeeld de pers dat zeer ernstig is en waar direct veel vragen over ontstaan.