Gemeente zet in op breedtesport in plaats van topsport

ERMELO – Heel veel helderheid over de toekomst van Calluna is er vanavond niet gekomen. ,,Eigenlijk staat er nog heel veel open,” zegt wethouder Laurens Klappe. Hij vraagt om een voorbereidingskrediet van maximaal een ton om uit te zoeken waar precies de behoefte ligt.

Dit college wil vooral inzetten op breedtesport, de amateursport. ,,Wij hebben als college niet gekozen voor topsport. Als er verenigingen zijn die de ambitie wel hebben, dan moeten we kijken of die extra kosten wel voor rekening van de gemeente moeten komen. Of kan Sparta hier in dit geval zelf een rol in spelen?” G.V. Sparta heeft vanavond vooral een hand uitgestoken en gezegd dat alle opties bespreekbaar zijn. Penningmeester Jaco Cornelissen presenteerde als vervolg op de bouwhelmen tijdens het 40-jarig jubileum van sportcentrum Calluna, nu de ‘bouwtekeningen’. ,,Wij willen graag met onze vereniging verder groeien. Daarvoor is een geschikte binnensportlocatie nodig.”

Versobering

Het enige feit dat er ligt is dat de Balverssporthal gesloten wordt. Verder wordt er uitgegaan van twee opties: renoveren of kleinschalige nieuwbouw. Grootschalige nieuwbouw is voor het college min of meer uitgesloten. Lastig in dit verhaal is dat het twee delen beslaat; de sporthal en het zwembad. Het plan voor het zwembad is soberder. Bram Burgraaf vertegenwoordigde de stem van de vele ‘Vrienden van Calluna’. Men wil het zwembad voor Ermelo behouden. Ook Vale Ouwe, ZEW en Pauwervoll waren overigens vanavond aanwezig. ,,Het leeft,” zegt Peter van der Kemp, beleidsmedewerker van de gemeente. ,,Raadsleden hebben zich vooraf goed laten informeren door de verenigingen.” De raad heeft voor de renovatie een bedrag van € 3.500.000,- bevroren. Men is blij dat er een plan van aanpak ligt, maar het is ook spannend. ,,Het is net als een trein, als die rijdt is het nauwelijks nog te stoppen,” zegt Erik van der Weide. Paul Louwerse, expert op het gebied van sportaccommodaties legt uit dat vooral de recreatieve toevoegingen zoals een sauna en bubbelbad veel geld kosten en dat dat niet wordt terugverdient. ,,Natuurlijk zal met een versobering van het bad de functie veranderen. Maar 70 tot 80% van de bezoekers zal blijven zwemmen. Functies toevoegen levert per saldo niet meer bezoekers op.” Klappe voegt daaraan toe dat Putten er geld voor over heeft als de gemeente zwembad Calluna sluit. ,,Geld waarmee een grotere sporthal kan worden gerealiseerd.”

Onderzoek

Er moet nog veel onderzocht worden. ,,Daar is geld voor nodig,” zegt de wethouder. Ook verschillende locaties worden in dit traject bekeken. Klappe spreekt echter voorkeur uit voor de koppeling van zwembad en sporthal in verband met een rendabel sportcafé. Daarmee lijken locaties als sportpark De Zanderij en het DVS’33 terrein af te vallen. Zes fracties kiezen ervoor om van dit onderwerp een bespreekstuk te maken wat in de raad behandeld zal worden op 2 juli.