Politieke ambitie verdwenen?

ERMELO – Is het opstappen van Weidema het einde van een politieke loopbaan of start hij met Daniëlle Terpstra een nieuwe Ermelose partij? De twee lachen bij het idee. Het is in elk geval een hele slechte dag voor de VVD Ermelo, dat weten ze zeker.

Het ontslag van Henk van Bruggen als VVD-raadslid zorgt vandaag namelijk voor nogal wat reuring in de Ermelose politiek. Van Bruggen stopt om gezondheidsredenen en daarmee is Désirée Meijsen de eerst beschikbare kandidaat om de vrijkomende raadszetel in te nemen. ,,Dat is haar recht,” zegt Weidema. Maar omdat Meijsen de raadszetel accepteert, leggen de fractievoorzitter en de fractievertegenwoordiger hun werk neer.

Plezier

,,Dit komt voor ons niet uit de lucht vallen,” zegt Weidema vanavond. ,,Zowel Henk als Daniëlle en ik hebben direct na de verkiezingen aangegeven geen vertrouwen te hebben in een goede samenwerking met Désirée.” Ze waren zich bewust van de mogelijkheid dat Meijsen een raadszetel zou krijgen. De gevolgen waren ook helder. Al weken werd er gesproken over dit moment. 'Hoppen' naar een andere partij is overigens voor de twee politici geen optie. Weidema stemt al vanaf zijn 19e op de VVD. Ook een eigen politieke partij is niet zijn ambitie. ,,Ik zat in de politiek voor Ermelo, maar ook voor mijn plezier. Het is evengoed een zware klus om het raadslid zijn te combineren met een drukke baan. Dan moet het je wel energie geven, het leuk vinden. Dat is nu niet meer.”

Vol overgave

Ruim een jaar geleden werd Hugo Weidema na de gemeenteraadsverkiezingen de nieuwe fractievoorzitter van VVD Ermelo. Vier jaar eerder nam hij plaats in de raad. ,,Politiek heeft van jongs af aan mijn interesse. Zo was ik al tijdens mijn studie actief in zowel een politieke studentenvereniging als – met name – de JOVD; de liberale politieke jongerenvereniging.” Een man met veel politieke ervaring dus. ,,Ik heb Désirée vorige week gebeld en gevraagd of ze de raadszetel accepteerde en haar direct gezegd dat ik dat liever niet had.” Ook Terpstra heeft er nooit doekjes omgewonden dat ze niet met haar partijgenoot Meijsen kon samenwerken. Het is niet een probleem van de laatste weken. ,,Al bij de verkiezingen was er gedoe.” Toen is nieuwkomer Henk van Bruggen naar een verkiesbare plaats geschoven. ,,Vol overgave hebben wij ons in raad en raadscommissies ingezet voor de belangen van Ermelo en de VVD. Met veel spijt moeten wij echter nu de conclusie trekken dat, door de aangekondigde toetreding als VVD-raadslid van Désirée Meijsen, het voor ons noodzakelijke plezier in het raadswerk zal verdwijnen.” De VVD fractie is hiermee uiteen gevallen.