Diversiteit aan kandidaten in kaart

ERMELO – De gemeente Ermelo ontwikkelde een eigen, lokale dienstverlening voor werkgevers onder de naam ‘Samen Werkend Ermelo’ en koppelde dit aan twee bekende gezichten. Herman Bolhuis en Jan Hermen Vroegindeweij gaan deze kar trekken.

Met de invoering van de Participatiewet wilde de gemeente een concrete aanpak invoeren. ,,We willen mensen graag helpen in hun zoektocht naar werk of naar ‘meedoen’, vertelt wethouder Esther Heutink. ,,Iedereen heeft talenten. Daarnaast merken we dat de betrokkenheid bij het MKB in Ermelo groot is.” Toch zag Heutink het aantal aanvragen voor WBB uitkeringen (bijstand) dit jaar groeien. ,,We willen zoveel mogelijk mensen mee laten doen op de arbeidsmarkt. Dat kan door werkgevers een zo concreet mogelijk aanbod voor te leggen.” Ze hoopt hiermee dat de instroom en uitstroom in de WBB weer in evenwicht komt.

Ontzorgen

Vroegindeweij (accountmanager) wil werkgevers vooral ontzorgen. ,,We willen de diversiteit aan kandidaten helder in beeld brengen. En er zijn allerlei subsidiemaatregelen inzetbaar. Die hoeft de werkgever niet uit te zoeken, dat kunnen wij voor hem doen.” Herman Bolhuis spreekt hierbij namens de werkgevers en vertaalt dit naar de mogelijkheden. ,,Ik ken heel veel ondernemers persoonlijk en spreek hun taal. We weten wat er leeft in Ermelo en kunnen daar goed op inspelen.” Bolhuis en Vroegindeweij worden hierbij geassisteerd door Heidy van Dalen (Sociale Dienst) en Jaap van den Berg.

Capaciteiten

In Ermelo zijn ongeveer 300 mensen met een WWB uitkering. Daar komen nog een aantal mensen bij die nu een Wajong uitkering hebben. ,,Het is goed om te kijken naar de capaciteit van mensen zodat ze naar vermogen een rol kunnen spelen in het bedrijfsleven of bij maatschappelijke instellingen. Ik ben er trots op dat we dit als Ermelo gezamenlijk op kunnen pakken. Ik vind overigens dat de overheid hierin een voorbeeldfunctie heeft.” Lokaal is dat overigens al ruimschoots ingevuld. Met Samen Werkend Ermelo wil Heutink sneller resultaten boeken en de stroperigheid uit de, nu zo langslepende, trajecten halen.