Ermelo wil pilotgemeente worden

ERMELO – Als het aan de Ermelose politiek ligt, worden blikjes en plastic flesjes vanaf 1 januari fanatiek ingezameld. Progressief Ermelo (PE) kreeg afgelopen donderdag alle handen op elkaar bij het indienen van de motie om pilotgemeente te worden bij de inzamelingsactie van kleine PET-flesjes en blikken. ,,Ik kreeg na het versturen van de motie ook zoveel positieve reacties,” vertelt Anneke Knoppert, raadslid van PE.

Staatssecretaris Wilma Mansveld wil vanaf 1 januari proeven doen bij gemeenten waarbij een kleine beloning gegeven wordt bij het inleveren van de kleine plastic flessen en blikjes. In samenwerking met scholen, clubs, verenigingen en maatschappelijke organisaties wordt er op die manier de strijd tegen zwerfafval aangebonden.

Pilot gemeente

Het college zal Ermelo nu aanmelden voor de pilot. ,,Of dit gaat lukken, is afwachten,” weet Knoppert. ,,De belangstelling in het land is enorm.” Het is volgens Knoppert een actie die goed toe te passen is. Toch moet er ook nog veel uitgewerkt worden. Bijvoorbeeld hoeveel retourpremie er wordt uitgekeerd en hoe men precies gaat inzamelen. Het idee is om verschillende systemen te testen. Zo kan er bijvoorbeeld een container komen te staan bij een sportclub. De opbrengst is dan ook voor de club. De gemeente betaalt de deelnemers. Het bedrijfsleven vergoedt vervolgens de gemeenten. Het gaat echt om een collectieve vergoeding voor maatschappelijke organisaties en clubs.