'Opleiding en coaching om uit negatieve spiraal te komen'

ERMELO - Op de laatste Ermelose raadsvergadering van dit jaar (17 december) staat de aanpak van armoedebestrijding op de agenda. Dat wordt tijd ook, vindt de fractie van Progressief Ermelo. Raadslid Alex Kleijnen heeft daar namens de partij al vaker op aangedrongen. Er kwamen zelfs twee moties aan te pas om de zaak wat aan te jagen. Moties die overigens raadsbreed werden gesteund.

Probleem in de ogen van PE was dat het bedoelde geld voor armoedebeleid deels op de plank bleef liggen. Ook ontbrak het aan overzicht en concrete voorstellen. ,,Het is mooi dat het college het armoedebeleid tot speerpunt heeft verheven, maar nu moet er doorgepakt worden,” aldus Kleijnen. ,,Er leven in Ermelo ongeveer 600 mensen op bestaansminimum en daar zijn zo’n 150 kinderen bij. Het is zeker niet zo dat de gemeente niets doet aan ondersteuning, maar er kan wel nog een tandje bij.” Het college heeft aangekondigd met een beleidsplan met verbeteringen op het gebied van armoedebestrijding te komen en vraagt de raad om hiervoor de hoofdlijnen aan te geven.

Stichting Leergeld

De inzet van PE zal zijn dat de huishoudens die het betreft per gezinslid jaarlijks een financiële bijdrage ontvangen uit de daarvoor bestaande pot met geld. Verder wil de partij de oprichting van de stichting Leergeld in Ermelo bevorderen. Dat zou een goede aanvulling op het armoedebeleid zijn, specifiek gericht op kinderen. ,,Opleiding en coaching aanbieden kan ook helpend zijn om uit de negatieve spiraal van armoede te geraken. Daar moet eens goed naar gekeken worden," meldt het raadslid. ,,Het allerbelangrijkste blijft natuurlijk het voorkomen van armoede en schulden. Vroege signalering en een snelle inzet van dienstverlening is dus van groot belang." Progressief Ermelo wil voorkomen dat vanwege armoede mensen aan de kant komen te staan en niet meer maatschappelijk kunnen meedoen.