Streven om meer gft afval te scheiden

ERMELO - In de raadsvergadering van donderdag 17 december heeft de ChristenUnie Ermelo samen met het CDA Ermelo en de VVD Ermelo een wijzigingsvoorstel ingediend om de huidige rekensom van de tarieven voor het legen van de afvalcontainers niet los te laten en te houden op het prijsniveau van 2015. Volgens Ruud van Eijle is dit eerlijker, en doet het recht aan het principe van ‘de vervuiler betaalt’.

Het college van B&W stelde voor om het legen van de groene container gratis te maken om daarmee meer groente- fruit en tuinafval (gft) uit de grijze containers te krijgen, wat nu nog als verbeterpunt wordt ervaren. Maar het tarief voor het legen van de grijze container werd daartoe, met meer dan het verschil om de groene container gratis te maken, verhoogd.

Gft scheiden

Het streven om meer gft te scheiden uit restafval, wordt volledig door de ChristenUnie Ermelo onderschreven. De voorgestelde methode, door gratis lediging van de container, is naar de mening van de fractie van de ChristenUnie Ermelo niet overtuigend en heeft zelfs nadelige effecten. De fractie van de ChristenUnie had grote twijfel of gratis 'groen' leidt tot realisatie van de doelstellingen in het Regionale Afvalstoffenbeleidsplan. De lediging van een groene container is nu al meer dan 10x goedkoper, een lediging van een 80 liter container kost slechts € 0.20 per lediging. In het voorstel van het college van B&W leidt gratis groen tot veel hogere kosten. Het tarief van het legen van een grijze container van 140 liter gaat van € 3,80 naar € 5,00 per lediging en het legen van een container van 240 liter krijgt zelfs een verhoging van € 2,00 per lediging. ,,Oneerlijk aldus de fractie van de ChristenUnie Ermelo. Het principe van de vervuiler betaalt en kostendekkende tarieven wordt daarmee te veel losgelaten," aldus Van Eijle.

Prikkel

Door het ingediende wijzigingsvoorstel wordt het legen van de groene container niet gratis, maar de totale kosten groen en grijs komen lager uit dan gepland. Ook is er niet onderzocht waarom zoveel groente fruit en tuinafval in de grijze container zit. ,,Hoe komt het en welke prikkel is nodig om dit wel voor elkaar te krijgen? Nu wordt een recept voorgeschreven zonder de kwaal te kennen," zo stelt raadslid Van Eijle. ,,Mensen moeten weten dat ophalen van afval geld kost, gratis is volgens de fractie van de ChristenUnie een verkeerd signaal." En de kosten verhogen zonder verdere onderbouwing, is wat van Eijle betreft geen goede zaak. Voor de ChristenUnie Ermelo waren er daarom meerdere reden om een wijzigingsvoorstel in te dienen. Ook de prikkel om te composteren op eigen grond wordt hierdoor minder. Verder bestaat de kans dat door het gratis ophalen van het gft-afval de frequentie van het aanbieden van de groen container groter wordt.

Kosten stijgen

In plaats van volle containers zullen vaker halfvolle containers worden aangeboden. De kosten van het ophalen zullen daardoor onnodig stijgen, wat tot tariefsverhoging in de toekomst kan leiden. De kans van misbruik bij gratis dienstverlening is eveneens groter en ontneemt de prikkel van verantwoord gebruik. Het succesvolle principe van de 'vervuiler betaalt' gaat niet meer op voor mensen die geen gft afval aanbieden. Zij gaan meebetalen voor het gratis ophalen. Iemand die geen gebruik maakt van de groene container of zelf composteert, gaat betalen voor het gratis ophalen groen als de grijze container wordt aangeboden. Volgens de fractie van de ChristenUnie Ermelo geen goede methode om de doelstelling meer ‘groen afval’ uit de grijze container te krijgen.

Twijfel

Het ingediende wijzigingsvoorstel is aangenomen. Progressief Ermelo twijfelde als enige partij en geeft het de voordeel van de twijfel en stelde voor het collegevoorstel een jaar uit te proberen. Van Eijle is blij met dit resultaat omdat de inwoners van Ermelo een eerlijk en lager tarief voor hun afval betalen.