Gemeenteraad kan onroerende zaakbelasting bijstellen

ERMELO – De afgelopen weken bleek eens temeer dat de detailhandel het nog altijd zwaar heeft. Gevolg is dat er lokaal nu bijna twintig winkelpanden leeg staan. Maar hoe ondernemersvriendelijk is de gemeente Ermelo eigenlijk? SGP-lid Jan Lobbezoo deed onderzoek naar de onroerend zaak belasting die pandeigenaren en de huurders moeten afdragen.

Wat blijkt is dat de gemeente Ermelo een van de duurste gemeenten in deze regio is. Lobbezoo kwam tot de conclusie dat dit dorp een van de goedkoopste is qua onroerende zaakbelasting (OZB) op het gebied van wonen, maar dat het voor bedrijven en vastgoedeigenaren een dure gemeente is. Zeker in vergelijking tot buurgemeente Putten waar de belasting ongeveer de helft is.

Hoofdprijs

De onroerende zaakbelasting is een percentage van de WOZ waarde van een pand. Lobbezoo illustreert dit met een heldere berekening. ,,Je bent eigenaar en bewoner van een woning van € 500.000. Dan betaal je in Ermelo € 535,50 aan onroerende zaakbelasting. Stel dat je eigenaar en tevens gebruiker bent van een bedrijfspand in Ermelo met dezelfde waarde, dan betaal je € 2.381 aan onroerende zaakbelasting. In Putten is dit slechts € 1351,50.” Ondernemers die goedkoop uit willen zijn, moeten een bedrijf starten in het West-Friesse Koggenland. Daar betaalt men 0,1221% OZB. In Ermelo daarentegen is de OZB vastgesteld op 0,4762.Dat is ongeveer net zoveel als de OZB in steden als ’s Hertogenbosch, Haarlem en Schiedam. Overigens kan het nog gekker want in Nijmegen, Beuningen en Leiden betaalt men de hoofdprijs.

Stimuleren

Ermelo is op dit vlak dus bijna vier keer duurder dan de goedkoopste gemeente in Nederland. Wil men het ondernemen in Ermelo stimuleren dan zou het bijstellen van dit percentage een steuntje in de rug zijn. Want juist de gemeenteraad stelt deze percentages vast. ,,Een sluitende begroting blijft natuurlijk nodig,” zegt SGP-raadslid Leo van der Velden. ,, Het college is altijd trots op de top 100 positie van goedkope gemeenten in Nederland. Dit is dus echter maar ten dele waar. Het bedrijfsleven is echt te duur uit in Ermelo en daar moet dit jaar echt iets aan gebeuren. Waarom staan we in de top 100 van de duurste gemeenten voor wat het OZB tarief bedrijven betreft? En waarom wordt dit gemakshalve nooit eerlijk benoemd door het college wanneer we weer eens pochen over onze lage OZB tarieven?”