Commissie (nog?) niet enthousiast over plannen GGz Centraal

ERMELO – Gisteravond werd in de commissie Infrastructuur en Ruimte de samenwerking tussen GGz Centraal en de gemeente Ermelo besproken. Er lag een document waarin het proces tot samenwerking was beschreven. De commissie mocht het niet over de inhoud hebben, maar alleen over het proces.

En dat was voor velen heel erg lastig. Lastig omdat het voor de commissieleden duidelijk bleek dat GGz Centraal en dan met name het Landgoed Veldwijk aan het verkwanselen was. ,,Hoe kan het dat er een ander plan ligt dan het huidige bestemmingsplan? Wonderbaarlijk hoe de zaken in korte tijd zo veranderd kunnen worden,’’ vroeg Anneke Knoppert (PE) zich met verbazing af. En zij was niet de enige die volop vraagtekens had bij het plan. Inspreker Kool, die namens een grote groep bewoners van de Van de Berghlaan sprak, wist dat het afstoten van de leegstaande panden geld op gaat leveren en vroeg zich af of dat geld, evenals door de verkoop van de gronden, ook terug zou komen naar Ermelo. ,,Een terechte opmerking,’’ aldus Bart van de Knaap (BBE), ,,laat het geld in Ermelo blijven.’’ Christen Unie Ermelo roerde nog een ander punt aan. ,,De gemeente heeft zich indertijd druk gemaakt om te lobbyen voor behoud van de kazerne, gaat zij dit nu ook doen voor de werkgelegenheid bij GGz Centraal?,’’ vroeg Ronald van Veen aan wethouder Jan van den Bosch. ,,Immers, de zorg is al meer dan honderd jaar Ermelo’s grootste werkgever. Wat gaat de gemeente doen om te garanderen dat de zorg zo goed mogelijk gewaarborgd blijft?’’ Van de Knaap vond dat GGz Centraal zich wat werkgelegenheid betreft daar ook zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid moet nemen.

Park

Niet alleen de zorg en behoud van werkgelegenheid kwam gisteravond ter spraken. Progressief Ermelo maakte nog een punt voor het behoud van de vele monumentale bomen op Landgoed Veldwijk. ,,Het parkgehalte moet wel hoog blijven, want het park is van grote waarde en dat moet wel in de visie meegenomen worden,’’ vond Knoppert. Karel de Greef sprak dat het CDA toch wel geschrokken was van de ‘ingrijpendheid’ van de plannen. ,,Alles wat monumentaal is, mag van GGz Centraal weg en wat nieuw is moet blijven. Vreemd, want nu gaat het dus vooral om geld. Maar laten we alsjeblieft niet het maximaal aantal euro’s er uit proberen te halen, maar het belang van de parkachtige omgeving niet uit het oog verliezen. Het is belangrijk om goed stedenbouwkundig naar de plannen te kijken.’’

Project Initiatie Document

Monique van den Broek (VVD) was het met haar voorgangers eens. ,,Laten we het belang van het park en Landgoed goed in de gaten houden. Maar er staan in de plannen niet welke soort woningen er gebouwd gaan worden, en hoeveel. Dat moet wel worden meegenomen in de afspraken.’’ Ook vroeg Van de Broek, zich tegen beter weten in, dat het toch beter zou zijn om de bestaande panden te renoveren. ,,Tja, zal wel een kwestie van geld zijn, maar toch. En wat zijn eigenlijk de kansrijke nieuwe bestemmingen waarover het plan spreekt?’’ Wethouder Van den Bosch vond het lastig om de vragen te beantwoorden, omdat het veelal toch inhoudelijke vragen waren. ,,En er komt in maart nog een avond waar wel inhoudelijk over dit document kan worden gesproken.’’ Van den Bosch zegde toe dat er een klankbordgroep wordt samengesteld waarin naast bewoners van het Landgoed ook de politiek en andere stakeholders zijn vertegenwoordigd om over de plannen te praten. Uiteindelijk kon wat betreft de commissieleden het Project Initiatie Document worden vastgesteld en daarmee kan het project formeel worden gestart. Ook mag er 25.000 euro worden gereserveerd als voorbereidingskrediet. Maar uiteindelijk beslist de gemeenteraad daarover in haar vergadering van donderdag 21 januari.