Erfgenamen jaren heen en weer geslingerd tussen partijen

ERMELO – Wethouder Jan van den Bosch wil heel graag het terrein van de erven Oor, het dakpannenfabriekje van Evert Knevel aan de Hamburgerweg, aankopen en dit industriële erfgoed herbouwen.

,,We kunnen dit vervallen gebied niet nog jaren lang op zijn beloop laten. Dat vinden we ongewenst,” zegt de wethouder. ,,De locatie Oor ligt te verloederen in het volle zicht en het is niet acceptabel dat deze locatie er nog ettelijke jaren zo bij ligt.” Het dakpannenfabriekje is meegenomen in de exploitatie. Er zijn dan diverse mogelijkheden om het te exploiteren tegen commerciële huur, dan wel bij een woning aantrekken waar werken en wonen gecombineerd kan worden. De Oudheidkundige Vereniging Ermeloo heeft ook interesse hierin getoond.

Monument mag geld kosten

Raadslid Karel de Greef meldt dat het dakpannenfabriekje voor wat betreft het CDA behouden mag worden. ,,We hebben er een monument van gemaakt, dan mag dat wat kosten. Maar ik weet niet of de gemeente dit helemaal op zich moet nemen.” Tijdens de commissie Infrastructuur werd door de meeste politieke partijen geageerd tegen het voorkeursrecht dat de gemeente de erven van de familie Oor heeft opgelegd. De erven hebben het gevoel dat ze jaren lang heen en weer geslingerd werden tussen de gemeente en BEMOG. ,,Is dit voorkeursrecht bedoeld om de prijs te drukken?” stelde de heer G.J. van der Werff namens zijn echtgenote mevrouw E.A.E. Oor. Van den Bosch: ,,Ver voor mijn tijd werd er gewerkt aan de ontwikkeling van dit terrein. Het heeft stil gelegen om meerdere redenen. Het initiatief voor de planontwikkeling lag bij de markt. Dit alles is in gang gezet voor 2008 voordat de crisis uitbrak en de marktpartijen hebben niet waargemaakt wat ze hadden bedacht.” Vanaf 2014 is er een herstart gemaakt en om daadkracht te tonen, heeft de gemeente de regie overgenomen. ,,We hebben hierbij een actieve houding aangenomen,” zegt Van den Bosch. ,,Met de Driesprong BV is destijds afgesproken dat zij zouden zorgen voor de aankoop van de erven Oor. Ook was er sprake van bodemvervuiling. Dat heeft geen perfecte overeenkomst opgeleverd.”

Bijna twee jaar geleden is het uit 1910 daterende dakpannenfabriekje van Knevel aan de Hamburgerweg door een felle uitslaande brand verwoest. Zowel de pannenfabriek als de twee naastgelegen houten schuurtjes hebben alle drie gebrand en men beschouwde het pand als verloren. Daar kijkt men nu anders naar. Toch geven de meeste raadsleden aan dat dit monument best bewaard mag blijven, maar dat dit niet tegen ieder bedrag gerealiseerd moet worden. Een beslissing moet nog worden genomen.