'De markt heeft hier een zetje nodig'

ERMELO – De raad is donderdagavond akkoord gegaan met de nieuwbouwplannen onder de titel ‘Buurtjes Verdicht’. Er zal een nieuwe wijk ontstaan op de locatie De Driesprong, gericht op het centraal gelegen bosje en verbonden door één ontsluitingsweg.

Het is een van de laatste inbreidingslocaties waar goedkope woningen gebouwd kunnen worden. De gemeente is reeds eigenaar van de Driesprong-school en heeft zich voorgenomen om eigenaar te worden van de locaties Oor en Ruiter Autoservice en Auto Bronkhorst. En dat laatste leverde gisterenavond veel discussie op. Het CDA en de SGP dienden dan ook een amendement in. De partijen willen dat de verwerving van de locaties van Auto Bronkhorst en Ruiter Autoservice geschrapt wordt. Beide garagebedrijven zijn er drie jaar geleden vanuit gegaan dat hun locatie niet meegenomen zou worden bij de ontwikkeling van het plan De Driesprong en daarom hebben ze geïnvesteerd in hun bedrijf. In 2013 is het bestemmingsplan Kom van Ermelo, waarin deze percelen ook in die plannen als bedrijfsbestemming zijn aangenomen, vastgesteld.

Minnelijke schikking

,,Het college heeft kansen niet gepakt toen het aangekocht kon worden. Een garagebedrijf brengt milieucirkels met zicht mee en past beter op bijvoorbeeld Kerkdennen. Ga praten met deze bedrijven en kom tot een minnelijke schikking in plaats van afdwingen,” zei Bart van der Knaap. ,,Het heeft onze voorkeur dat het plan zo snel mogelijk wordt gerealiseerd.” Een meerderheid stemde voor het amendement. Dat heeft gevolgen voor de exploitatie-opzet. ,,Dan ligt het in de lijn dat het een winstlocatie kan worden of dat de plus gebruikt wordt te investeren in duurzaamheid,” concludeerde de wethouder. ,,Maar dat heeft als gevolg dat de locatie van de twee garages nooit meer kostendekkend getransformeerd kan worden naar grondgebonden woningen.”

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Wel is iedereen voorstander van de verwerving van het naastgelegen terrein waarop het dakpannenfabriekje staat. De markt heeft laten zien dit stukje niet te willen ontwikkelen. ,,Er kleven erg veel onzekerheden aan deze plek en de locatie is onvoldoende aantrekkelijk om te ontwikkelen. Wij denken dat de markt hier eerst een zetje nodig heeft. Wij moeten het geschikt maken voor ontwikkeling. Daar ligt een maatschappelijke verantwoordelijkheid,” aldus wethouder Jan van den Bosch.

Mantelzorgwoningen

De nieuwbouwwijk biedt ruimte aan tachtig grondgebonden woningen, een derde goedkoop, een derde middelduur en een derde duurdere woningen. Hierin opgenomen zijn twaalf mantelzorgwoningen, huurwoningen waar mensen met een zorgbehoefte op de begane grond wonen. Op de eerste verdieping en de kapverdieping wonen de mantelzorgers. De programmering wordt in het definitieve stedenbouwkundig plan van eisen nog verder verfijnd aan de hand van het woningbouwprogramma dat nu in ontwikkeling is. Het stedenbouwkundig plan van eisen wordt nu verder uitgewerkt en ter vaststelling in de definitiefase aan de raad aangeboden. Volgens Jan van den Bosch kan er volgend jaar al gebouwd worden.