Gemeente Ermelo wil aantal geweldsincidenten terugdringen

ERMELO - De gemeenten Ermelo, Harderwijk en Putten hebben gezamenlijk het Integraal Veiligheidsplan (IVP) 2016-2019 opgesteld in samenwerking met het Openbaar Ministerie en de politie. Het IVP is het beleidskader voor de aanpak van criminaliteit en onveiligheid in de komende jaren door deze gemeenten. Het bevat zowel de bovenlokale, gezamenlijke prioriteiten als de lokale prioriteiten van de gemeenten. Bij de bovenlokale prioriteiten werken de drie gemeenten nauw samen.

Het is één plan voor deze drie gemeenten die samen het politieteam Veluwe-West vormen. Natuurlijk is iedereen gebaat bij een veilige woon-, werk- en leefomgeving. Voor de drie gemeenten is het daarom één van de belangrijkste aandachtsgebieden. De gemeente heeft de regie op de lokale veiligheid. In de uitvoering van het beleid wordt de verantwoordelijkheid gezamenlijk gedragen met veel partners zoals inwoners, ondernemers, instellingen en organisaties zoals het Openbaar Ministerie en de politie. Gemeenten doen vooral ook een beroep op inwoners om verantwoordelijkheid te nemen door te participeren in veiligheidszorg: persoonlijk (een goed beveiligde woning heeft een lager inbraakrisico) of collectief (participeren in een buurt-whatsapp). Zomaar enkele voorbeelden uit het nieuwe Integraal Veiligheidsplan 2016-2019 van de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Putten.

Bovenlokale prioriteiten

Hoge prioriteit heeft ernstige overlast door mensen in de woonomgeving. Hierbij speelt de persoonsgerichte aanpak van ingewikkelde situaties een belangrijke rol. Daarnaast wil men woninginbraken terugdringen door middel van goede voorlichting. Ook vindt men het stimuleren van vormen van buurtgerichte preventie en samenwerking met corporaties heel belangrijk. De politie en het Openbaar Ministerie zetten met prioriteit in op de opsporing en vervolging van daders van woninginbraak. 

Hennepaanpak

Er is een regionale samenwerking opgezet voor een effectieve aanpak van hennepteelt en het voorkomen van vermenging van de criminele activiteiten in deze regio. Het hennepconvenant vormt daarbij een belangrijke onderdeel in de aanpak. Partners hierbij zijn onder meer politie, Openbaar Ministerie, RIEC en woningcorporaties. Daarnaast kunnen de gemeenten aanvullende maatregelen inzetten door bijvoorbeeld vooraf na te gaan of bouwplannen niet uitgevoerd worden met criminele gelden (BIBOB-procedure) of het tijdelijk sluiten van een pand waar een hennepkwekerij gevonden is (Damoclesbeleid). De drie gemeenten richten zich ook op het voorkomen en terugdringen van overlastsituaties specifiek op de vakantieparken met name door handhaving. Daarnaast ligt het accent op het aantrekkelijk maken van de vakantieparken en het vergroten van de recreatieve functie.

Lokaal

De gemeente Ermelo zet lokaal in op het terugdringen van geweld (mishandeling en bedreiging), vandalisme en verkeersveiligheid. Het integraal veiligheidsplan wordt aangeboden aan de commissie Bestuur en Middelen en wordt daarna door de gemeenteraad vastgesteld.