Gemeente moet niet afwachten

ERMELO – Het CDA Ermelo ziet kansen voor snelle realisatie van glasvezelverbindingen in het buitengebied. Het zou graag zien dat Ermelo de eerste gemeente op de Veluwe wordt waar dit gerealiseerd wordt.

CDA Ermelo ziet kansen en uitdagingen: ,,Het zou toch geweldig zijn als de Ermelose buitengebieden als een van de eerste buitengebieden op de Veluwe worden aangesloten op het glasvezelnetwerk,’’ meent CDA-raadslid Corrie Mosterd. Ze hoopt zelfs dat in 2017 Horst, Telgt, Speuld, Leuvenum en Staverden al zijn voorzien van een glasvezelverbinding. De Ermelose politica ziet ook ruimte voor verbetering. Ze hoopt dat vanuit collectieve gedachte het mogelijk is om alle deelnemers van glasvezel te voorzien. Ook de laatste 5% adressen die nu zo ver van de centrale netwerken liggen dat de kabelbeheerders extra kosten rekenen voor een glasvezelkabel! Kortom, volgens het raadslid is er werk aan de winkel. Mosterd is een echte ambassadeur voor het buitengebied en ze gaat zich de komende periode inzetten voor een betere digitale bereikbaarheid van het buitengebied.

Nodig en onmisbaar

Recreatie-, ontspannings- en horecabedrijven kunnen niet meer zonder een goede WIFI verbinding om hun klanten zo goed mogelijk te bedienen. Mosterd vindt het daarom essentieel dat juist de buitengebieden van Ermelo ook aansluiting vinden op het glasvezelnetwerk. Naast horeca en recreatieondernemingen kijken ook bedrijven, scholen en particulieren uit, naar een snelle en goede digitale verbinding. Mosterd: ,,Een glasvezelverbinding is nodig en onmisbaar om te blijven aansluiten bij de snel veranderende samenleving en economische ontwikkeling. We kunnen ons het absoluut niet permitteren om de buitengebieden op 1-0 achterstand te zetten.’’ Op 22 juni van dit jaar is een convenant afgesloten om glasvezelverbinding te realiseren in zogenaamde ‘onrendabele’ gebieden. Onder andere de gemeente Ermelo, stichting Breedband Noord Veluwe en de Communication Infrastructure Fund (CIF) hebben dit convenant getekend. Mosterd zou graag zien dat de gemeente geen afwachtende houding aanneemt, maar dat zij in kaart brengt wat nodig is om te zorgen dat Ermelo niet achter aan de rij komt te staan bij de totstandkoming van een glasvezelverbinding in het buitengebied. Ze zou het zonde vinden als de gemeente onnodig lang moet wachten op haar beurt. ,,Dat zou een gemiste kans zijn, terwijl er een snelle oplossing voor handen lijkt! Om te zorgen dat we als gemeente Ermelo boven aan de lijst komen te staan is het nodig dat er voldoende deelname is van de inwoners, bedrijven en andere organisaties .Dit betekent dat 60 procent van alle adressen in de buitengebieden een contract sluiten om in aanmerking te komen voor een glasvezelaansluiting in het buitengebied,’’ aldus Mosterd.