Besluit staat haaks op resultaat onderzoek deskundigen

ERMELO – Het college beroept zich op het coalitieakkoord, maar daarmee zijn mensen aan de Julianalaan en Prins Hendriklaan voor de gek gehouden, althans dat meenden een aantal raadsleden op 15 september. Het coalitieakkoord gaat boven alles? Bewoners van de Julianalaan maken dan ook bezwaar tegen het opwaarderen van de snelheid naar 50 kilometer.

Deskundigen hebben in rapporten bevestigd dat opwaarderen van 30 naar 50 kilometer niet verstandig is. ,,Het is een politiek spel,” zegt Anke Kraus namens veertig aanwonenden. ,,We hebben dit besluit al genomen,” stelde Rene Arts van Progressief Ermelo. ,,Maar waarom houdt het college zo stellig vast aan deze voorgenomen plannen?” vraagt Kraus zich af. ,,En die vraag kun je helemaal stellen, als gekeken wordt naar de nadelige effecten die deze ingreep gaat hebben. Dit zorgt voor onveilige verkeerssituaties! Het gedeelte van de Julianalaan waar het om gaat is 800 meter rechte weg, er liggen een gezondheidscentrum en een hospice aan, er zijn veel zijwegen en het is een druk befietste schoolroute. Allemaal gegronde redenen om hier een veilige wegsituatie te creëren. Temeer omdat deze weg in 2009 bewust 30 km/u is gemaakt omdat er, toen het nog 50 km/u was, vele ongelukken zijn gebeurd, vaak met zwaar lichamelijk letsel en twee keer zelfs met dodelijke afloop.”

Commotie

De aanpassingen aan de Julianalaan kosten minimaal € 270.000,-. ,,Het is niet meer aan de orde dát we het doen, maar hóe we het doen,” meldde wethouder Jan van Eijsden tijdens de raadsvergadering. ,,Er zijn drie mogelijkheden geweest waarin de Raad had kunnen reageren, dan hadden we op een andere manier met elkaar kunnen discussiëren.” Deze stelling zorgde voor grote commotie bij omwonenden. Vooral het feit dat men zich niet gehoord voelt en men niet betrokken is geweest. ,,Het is ook zeer te betwijfelen of de verkeersdoorstroming wel gehaald zal worden,” stellen omwonenden. ,, Wanneer de blokkades op de Prins Hendriklaan verdwijnen zal de verkeersdrukte ongetwijfeld toenemen,” stelde aanwonende Thom Kloes tijdens de commissievergadering. ,,Dit zien we als een noodzakelijk kwaad, ten gunste van de doorstroming. Maar wij zien geen betere doorstroming of bereikbaarheid door ophoging van de snelheid. Wel een toenemend risico op ongevallen, temeer daar de Julianalaan druk befietst wordt door onder meer scholieren.” Er zijn diverse onderzoeken uitgevoerd door deskundige bureaus om inzicht te krijgen in de effecten ervan. Uit deze onderzoeken blijkt dat het bedoelde effect van de ingreep er niet is.

Motie

Het gaat om zorgvuldige communicatie met de burgers. Daarom kwam er een motie van de VVD en BurgerBelangen Ermelo. ,,Mensen zijn aan het lijntje gehouden,” zei VVD-fractievoorzitter Désiree Meijsen. Ondertussen liepen de gemoederen op de tribune enorm op. Bewoners hopen nog steeds op overleg met de wethouder. ,,De uitnodiging ligt er al even,” besluit Kraus.