Gemeente zet onderzoek duurzame energie voort

ERMELO – Het College van Burgemeester en Wethouders gaat het onderzoek naar grootschalige opwek van duurzame energie voortzetten. Het gaat hierbij om onderzoek naar de meest relevante en technisch haalbare vormen. Zon- en windprojecten zullen hier op korte termijn de grootste energiebijdrage aan kunnen leveren. Men stapt hiermee over de motie, die in 2014 werd aangenomen, heen. Deze motie werd toen raadsbreed gesteund.

,,We gaan het niet doen, maar we willen het wel onderzoeken,” stelt wethouder Jan van Eijsden. Hij zegt dat de wind anno 2017 wel uit een andere hoek waait. De gemeente heeft de doelstelling in 2030 energieneutraal te zijn, een ambitieus plan waarvoor nog veel moet gebeuren. Was het twee jaar geleden nog slechts denkbaar dat (grote) windenergieprojecten alleen elders tot de mogelijkheden behoorden, onlangs bleek tijdens een besloten bijeenkomst dat alle opties goed onderzocht worden. ,,Boeren langs de A28 worden regelmatig benaderd om mee te werken aan windmolenopstellingen in het buitengebied,” weet Van Eijsden die meldt dat ook kerken zich beraden op de mogelijkheden. ,,Windenergie is dus niet langer uitgesloten.”

Concrete stappen

Het onderzoek naar grootschalige opwek van energie richt zich op de meest relevante en technisch haalbare vormen. Zon- en windprojecten zullen hier op korte termijn de grootste energiebijdrage aan kunnen leveren. De volgende stap in dit onderzoek is bewustwording en het vinden van maatschappelijk draagvlak voor het realiseren van grootschalige duurzame energieprojecten in Ermelo. Het onderzoek vloeit voort uit het programmaplan 'Naar duurzaam Ermelo 2016-2020', waarbij een motie is aangenomen om op korte termijn onderzoek te doen naar het benutten van in ieder geval biomassa, windenergie en zonne-energie. Dit om (versneld) concrete stappen te zetten naar meer duurzame energieproductieprojecten bij bijdragen aan tussen-duurzaamheidsdoelstellingen tot en met 2020.